Brnabić prihvatila zahtev da se lokalni i beogradski izbori održe 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić na konferenciji za medije, 18. april 2024.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić saopštila je u četvrtak da će lokalni izbori biti održani istog dana kada i beogradski, 2. juna.

Ona je na konferenciji za novinare da će ova odluka zahtevati izmenu i dopunu Zakona o lokalnim izborima, te da oćekuje da će raspisati izbore 21. aprila.

Brnabić je istakla da su razgovori sa opozicijom trajali 17 dana.

Ranije je izjavila da je neustavan i neprihvatljiv zahtev opozicione koalicije Srbija protiv nasilja (SPN) da se spoji održavanje beogradskih i ostalih lokalnih izbora.

"Situacija u kojoj se naša zemlja nalazi je izuzetno teška. Pritisci su svakodnevni, raznovrsni i kontinuirani. U takvim uslovima nam treba što veća unutrašnja stabilnost. Da je drugačija okolnost u kojoj se nalazi Srbija, verujem da bi i moja odluka bila drugačija", rekla je Brnabić.

Pročitajte i ovo: Vlast i opozicija u Srbiji bez dogovora i nakon četvrtog sastanka o izbornim uslovima

Dodala je da će se nastaviti sa radom na preporukama Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Brnabić je ponovila da će biti formirana dva radna tela za unapređenje izbornih uslova.

Prema njenim rečima, jedno radno telo će se baviti izmenama i dopunima svih relevatnih zakona kojima se primenjuju ODIHR-ove preporuke, a drugo vršnjem uvida, kontrole, nadzora nad biračkim spiskom i, po potrebi, njegovom revizijom.

Opozicija je na prethodnim sastancima iznela tri zahteva – formiranje komisije koja će proveriti birački spisak, otvaranje Radio-televizije Srbije za sve učesnike izbora, kao i održavanje beogradskih i svih lokalnih izbora u istom danu.

Vlast je u načelu prihvatila prva dva zahteva, a treći odbila, nakon čega je opozicija saopštila da ne želi da pregovara o prva dva, dok ne budu prihvaćena sva tri zahteva.

Pročitajte i ovo: Opoziciona 'Srbija protiv nasilja' dostavila Skupštini predloge u vezi sa preporukama ODIHR-a

Beogradski izbori ponovo su raspisani, jer nakon glasanja u decembru 2023. nijedna lista nije osvojila većinu za formiranje vlasti u Beogradu.

Nedeljama nakon izbora u Srbiji su se održavali protesti sa kojih se zahtevalo poništavanje izbora i raspisivanje novih po drugačijim uslovima.

Opozicione koalicije Srbija protiv nasilja i NADA optužile su vladajuću koaliciju predvođenu Srpskom naprednom strankom (SNS) za izbornu krađu.

Na brojne nepravilnosti tokom vanrednih parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora održanih 17. decembra u Srbiji ukazale su i međunarodne i domaće posmatračke misije.

Vlast je u više navrata negirala da su postojale ozbiljnije izborne neregularnosti.

Evropski parlament je u februaru usvojio rezoluciju kojom se od vlasti u Srbiji traži da omogući međunarodnu istragu o navodnim nepravilnostima, sa posebnim osvrtom na izbore za Skupštinu grada Beograda.