Moskva produžila pritvor za američku košarkašicu

Brittney Griner mogla bi se suočiti sa kaznom od 10 godina zatvora. 

Bijela kuća optužuje Moskvu da je "nepropisno" privela američku košarkašicu Brittney Griner i imenovala izaslanika za talačka pitanja na slučaj nakon što je ruski sud produžio pritvor zvijezdi WNBA prije suđenja. Griner je privedena na glavnom moskovskom aerodromu Šeremetjevo u februaru.

Advokat košarkaške zvijezde, Aleskandr Bojkov rekao je da je dvostrukoj dobitnici zlatne olimpijske medalje i zvijezdi Phoenixa Mercuryja sud u Kimkiju izvan Moskve 13. maja produžio pritvor za mjesec dana i da je sud odbio zahtjev za kućni pritvor.

Griner (31), mogla bi da se suoči s 10-godišnjom zatvorskom kaznom zbog mogućih optužbi za tragove kanabisa ili hašišovog ulja u vape uređaju koji su navodno otkriveni tokom sigurnosne provjere na aerodromu.

Poput brojnih igračica WNBA koje zarađuju igrajući u Rusiji izvan sezone, Griner igra za UMMC tim u Jekaterinburgu od 2014.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price opisao je njenu situaciju kao "izuzetno tešku" i rekao da Washington blisko prati slučaj.

Bijela kuća je saopštila da je ruski sistem neopravdano pritvorio košarkašicu i da na slučaj dodjeljuje specijalnog predsjedničkog izaslanika za pitanja talaca Rogera Carstensa. Strahuje se da bi jedna od najuspješnijih košarkašica u ženskoj košarci mogla postati moneta u sve ogorčenijim odnosima SAD i Rusije, što je činjenica koja je pridonijela tome da se njena porodica i drugi neuobičajeno ne izjašnjavaju o slučaju.

Izvor: Reuters, BBC