London uveo sankcije Moskvi usmjerene na energetiku i žitarice

Ruska kompanija Rosatom obuhvaćena je novim britanskim sankcijama.

Velika Britanija je u petak uvela novi paket sankcija Rusiji, čija su meta kompanije povezane s krađom ukrajinskog žita i lica uključena u isporuku ruskih energenata.

Sankcije su usmjerene na glavne ruske energetske kompanije i kompanije za transport oružja, uključujući one povezane sa ruskom državnom kompanijom za nuklearnu energiju Rosatom i vlasnika Ruske bakarne kompanije (Russian Copper Company), Igora Altuškina.

London je uveo sankcije Olegu Romanjenku, šefu nuklearke Zaporižja.

Na listi je i 13 članova borda direktora Gaspromnjefta, pet članova odbora direktora Transnjefta, predsjednik koncerna Kalašnjikov Alan Lušinkov i direktor koncerna Vladimir Lepin.

Na listi sankcionisanih je 86 lica i entiteta.

Sankcije se odnose na ruski sektor energetike, metalske industrije, odbrane, transporta i finansija, navelo je britansko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da je ovo još jedan način pritiska na Rusiju "koja koristi te sektore kao potporu svojoj vojnoj mašineriji".

Pročitajte i ovo: SAD najavile nove sankcije protiv ruske 'ratne mašinerije'

Sankcije su uslijedile nakon što je premijer Riši Sunak najavio nove zabrane uvoza ruskih dijamanata i bakra, aluminijuma i nikla.

Sankcije pogađaju proizvodnju naprednih materijala i tehnologije, uključujući lasere.

Zajedno sa Sjedinjenim Državama, Velika Britanija i ostatak velikih ekonomija G7 objaviće ovog vikenda nove sankcije i mjere kontrole izvoza u vezi sa Rusijom, na samitu u Japanu.

hirošima Nove sankcije G7 Rusiji, Bajden najavljuje obuku ukrajinskih pilota na F-16