Božićna misa: Papa Franja apelovao na mir i osudio konzumerizam

Papa Franja za vreme Božićne mise

Priredila: Jasmina Lazić

Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru slave Božić, praznik rođenja Isusa Hrista.

U svom božićnjem obraćanju sa balkona bazilike Svetog Petra u Rimu, papa Franja je apelovao na mir i stišavanje sukoba u sve brojnijim ratom, siromaštvom i napadima ekstremista pogođenim područjima.

“Samo Božja milost može osloboditi čovečanstvo od zla”, rekao je papa.

U četvrtak uveče, tokom božićne mise, milijardu i dve stotine miliona rimokatolika pozvao je da ostanu trezveni u svetu opsednutom konzumerizmom i pravedni u društvu punom narcizma.

Papino božićno obraćanje tradicionalno predstavlja apel za rešavanje najvećih svetskih problema.

Ove godine papa Franja je izrazio nadu da će doći do stišavanja sukoba u Siriji i Libiji i osudio “brutalne terorističke akte” koji su se dogodili u Francuskoj, Libanu, Egiptu, Tunisu i Maliju.

Tokom mise u četvrtak, međutim, bio je fokusiran na ljudske vrline.

“Božić je vreme kada bismo svi trebali da otkrijemo ko smo ustvari”, poručio je.

“U društvu tako često zatrovanom konzumerizmom i hedonizmom, bogatstvom i rasipništvom, eksponiranjem i narcisoidnošću, dete Isus nas poziva da postanemo trezveniji. Drugim rečima, da izaberemo put jednostavnosti i doslednosti”, rekao je poglavar rimokatoličke crkve i dodao da bi “uprkos aktuelnoj kulturi indiferentnosti, stil života svih vernika trebalo da bude ispunjen empatijom, saosećajnošću i milosrđem.”

Analitičari smatraju da je papa tokom besede upravo naglasio tri ključne teme koje se mogu vezati za njegovo skoro trogodišnje upravljanje Svetom Stolicom, a to su – milosrđe, saosećajnost i pravednost.

Zbog pretnji ekstremista božićna misa je u većem delu sveta održana uz izuzetne mere predostrožnosti. Bezbedonosne mere su, i tokom službe u Vatikanu, bile na najvišem nivou. Svako ko je ušao u baziliku morao je da prođe kroz metal detektor.

Na drugoj strani sveta, latinski patrijarh Fuad Tval predvodio je procesiju iz svog sedišta u Jerusalimu do Vitlejema, prolazeći kroz izraelski betonsku barijeru koja okružuje veći deo grada, prenosi AP.

FOTOGALERIJA: Ukrašeni gradovi - od Bogote do Damaska

Ukrašeni gradovi: Od Bogote do Damaska