Dostupni linkovi

Božić u Subotici: Dan kad se slavi zajedništvo


Božić koji se proslavalja po Gregorijanskom kalendaru u Subotici najavljuje jedno dugo zimsko praznovanje, koje se ovde završava tek oko sredine januara, posle dočeka pravoslavne nove godine. Ovih dana prodavnice i pijace u gradu bile su prepune, uprkos opštoj oskudici, jer su svečana trpeza i pokloni za porodicu i prijatelje neupitni i bez njih se ne može zamisliti božićno slavlje. Da je praznik stigao već od rane zore obznanjuju zvona na mnogim subotičkim crkvama - katoličkim, protestantskim i evangeličkim, pozivajući vernike na jutarnju misu.

Božić slave građani Subotice mađarske, hrvatske, nemačke, bunjevačke i još nekoliko manjih nacionalnih zajednica, odnosno, više od polovine stanovništva u ovom gradu. Običaji vezani za ove božićne blagdane ponekad zavise od nacionalne i pa porodične tradicije, ali su oni centralni, počev od mise ponoćnice i scenskog prikaza Isusovog rođenja, do običaja darivanja gotovo svuda isti.

Obeležavanje Božića u stvari počinje znatno ranije, još početkom decembra, kroz četiri adventske nedelje, koje su praktično priprema za sam praznik. Za to vreme se kuća čisti i sređuje, i priprema jelka oko koje se okuplja porodica, priča Marija Lađak, u čijoj se kući decenijama čuva tradicija ovog najvećeg hrišćanskog praznika.

"Božić je najlepši praznik u našoj hrišćanskoj relčigiji, bez obzira da li je reč pžo pravoslavcu ili katoliku. Svi mi čekamo dolazak Isusa koji će nam doneti duševni mir, jer to je danas svakom čoveku potrebno....Ja očekujem rođake koji nisu ovde sa mnom, i već odavno sam okitila srebrnu jelku, a pod nju stavila mnoge poklone, koje ću im podeliti kada dođu. Ja sam, na žalost, izgubila svoju najbližu porodicu, ali mi svake godine dolaze rođaci ili prijatelji, tako da u mojoj kući uvek ima gostiju za ovaj dan."

Za badnje veče se po tradiciji priprema relativno skromna trpeza, zatim se odlazi na misu ponoćnicu, čiji svečani ton dopunjava atraktivan scenski prikaz jaslica u Betlehemu.

"Misa ponoćnica je veoma lepa, čovek se oseća posebno svečano i nadahnuto, i tada je obično jako mnogo vernika u crkvi. U gotovo svim crkvama u kojima se obeležava Božić na ovaj dan misa se održava najpre na mađarskom, a zatim na hrvatskom jeziku", priča Marija Lađak.

I prvi dan Božića počinje ranom jutarnjom misom, ali se nakon toga praznik seli iz crkve u domove, i proslavlja u krugu porodice, uz svečani ručak, sa uglavnom tradicionalnim jelovnikom.

"Tog dana se obavezno priprema supa od nekoliko vrsta mesa, a obavezna je i pečena ćurka. Uz to se služi ruska salata, pečeni krompir, i razni dodaci, a nakon toga, kada dođu slatkiši, svojim gostima ja naradije ponudim tortu od oraha. Običaj je takođe da se pripremi više vrsti sitnih kolača, pa se još dugo nakon ručka sedi i prača uz vino i kolače. "

Božić je dan kada se okuplja čitava porodica, koja je danas u mnogim slučajevima razasuta po celom svetu.

"Članovi porodice koji su razdvojeni i koji se nisu dugo videli okupljaju se na Božić, jer na ovaj dan Isus je doneo ljubav. A ljubav se pokazuje kada smo zajedno i radujemo se što se još uvek možemo družiti...Ja imam običaj da pozovem i svoje komšije pravoslavce, i onda zajedno proslavimo naš katolički Božić, a u januaru, na pravoslavni Božić, ja odlazim kod njih da im čestitam njihov prazanik i poželim im sve najbolje", navodi Marija Lađak.

XS
SM
MD
LG