Dojave o bombama u izbornoj komisiji i policijskim stanicama u Sarajevu

Zgrada Vlade Kantona Sarajevo evakuirana je nakon dojave o postavljenoj bombi 25. maja 2022.

Nove prijetnje navodno postavljenim bombama upućene su 7. juna na adrese Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine , te tri policijske stanice u Kantonu Sarajevo.

U toku su pregledi prostorija u institucijama u koje je stigla dojava.

Inače, nekoliko sati ranije je visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt nametnuo odluku kojom će se Centralnoj izbornoj komisiji BiH doznačiti 12,52 miliona maraka (oko 6,41 milion eura) za organizaciju oktobarskih općih izbora.

Pročitajte i ovo: Visoki predstavnik nametnuo odluku o financiranju izbora u BiH

Slične dojave o podmetnutim bombama su 1. i 2. juna upućene na adrese Centralne izborne komisije, Vrhovnog suda Federacije BiH, Kantonalnog suda u Sarajevu, više policijskih stanica u KS, te 429 osnovnih škola u Republici Srpskoj (RS), drugom bosanskohercegovačkom entitetu.

Međunarodne policijske agencije Interpol i Europol su uključene u istragu talasa dojava o podmetnutim bombama širom BiH, saopćila je 3. juna Uprava policije Federacije BiH.

Pročitajte i ovo: Interpol i Europol istražuju prijetnje bombama u BiH

"Prijetnje su upućene sa elektronskih adresa kreiranih pomoću web domena stranih kompanija zbog čega je bilo nužno uključiti Interpol i Europol", naveli su u Federalnoj upravi policije.

Prethodno su dojave o postavljenim bombama i 25. maja upućene Vladi Kantona Sarajevo, Opštini Centar, Opštinkom suda u Sarajevu te više od 110 sarajevskih osnovnih i srednjih škola.

Sve do sada upućene prijetnje su se pokazale kao lažne a Nusret Selimović, komesar sarajevske policije, je 25 maja izjavio da će biti tretirane kao "teroristički čin".

Pročitajte i ovo: Dojave o bombama u Sarajevu će se tretirati kao 'teroristički čin'

Policijski službenici više policijskih agencija osiguravaju lokalitete i obavljaju kontra-diverzione preglede, nakon čega će biti obavljen i uviđaj pod nadzorom nadležnog tužilaštva.