Bjelorusija pooštrava kaznenu politiku za učešće u protestima 

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko (Alyaksandr Lukashenka)

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko potpisao je izmjene i dopune Krivičnog zakona kojima se dalje ograničavaju građanska prava i slobodan protok informacija usred suzbijanja prodemokratskog pokreta u zemlji.

Amandmani, koje je Lukašenko potpisao 8. juna, pooštravaju kaznu za "distribuciju lažnih informacija" na Internetu, učešće u "ekstremističkim" grupama i saradnju sa njima, neuspeh u zaustavljanju rada organizacije za koju je sud utvrdio da je ekstremistička grupa ili kršenje zakona o organizaciji javnih skupova i demonstracija.

Oni takođe povećavaju kazne za klevetu, pozive na radnje za koje se smatra da imaju za cilj oštećenje nacionalne sigurnosti, pružanje otpora policijskim službenicima, napadi ili prijetnje napadima na policajce i napadi ili oštećenje imovine koja pripada pripadnicima reda, sudijama, porotnicima i njihovoj rodbini.

Novi zakon je stupio na snagu, dok bjeloruske vlasti nastavljaju sa represijom nad učesnicima prošlogodišnjih protesta koji su izbili zbog reizbora Lukašenka, hapšenjem i prisilnim progonom stotina pristalica opozicije i novinara.

Demonstrant, koji je učestvovao na dva neodobrena skupa, sada bi mogao da bude osuđen na kaznu do tri godine zatvora, objavljeno je na zvaničnom sajtu pravosuđa.

Nove kazne su uvedene i za borbu protiv "ekstremizma".

"Učešće" u "ekstremističkim aktivnostima" ili u njihovoj "promociji" biće kažnjavano sa šest godina zatvora, dok je pet godina zatvora predviđeno za "finansiranje" takvih aktivnosti.

Pročitajte i ovo: 'Priznanje' krivice Pratasevicha snimljeno pod prisilom, tvrde roditelji

Novi bjeloruski zakon takođe predviđa sedam godina zatvora za "nasilje ili prijetnje upotrebom nasilja" nad policijom i tri godine zatvora za pružanje "otpora" policiji.

Novi član Krivičnog zakonika dodat je i protiv objavljivanja "ličnih" podataka pripadnika policije ili njihovih bližnjih, za šta je predviđeno pet godina zatvora.
Takođe, objavljivanje informacija o Bjelorusiji na internetu, koje se procijene "lažnim", biće kažnjavano sa četiri godine zatvora.

Novim zakonom iz maja je zabranjeno novinarima da izvještavaju sa skupova koji su proglašeni "nelegalnim".

Pročitajte i ovo: RSF: Beloruski novinari suočeni sa katastrofalnom situacijom

Prošlog mjeseca Lukašenko je proveo nekoliko drugih izmjena zakona kojima se ozbiljno ograničavaju građanska prava i slobodan protok informacija usred onoga što je postalo najveća i najupornija demonstracija protivljenja njegovoj vladavini.

Više od 33.000 ljudi uhapšeno je u akciji koja je ostavila veći dio opozicionog rukovodstva u egzilu ili zatvoru. Nekoliko prosvjednika ubijeno je u nasilju, a neke organizacije za zaštitu prava kažu da postoje vjerodostojni dokazi da su službenici sigurnosti koristili torturu protiv nekih od privedenih.

Lukašenko je porekao bilo kakvu nepravdu u vezi s izborima i odbija da pregovara s opozicijom o odstupanju ili održavanju novog glasanja.

Evropska unija, Sjedinjene Američke Države, Kanada i druge zemlje odbile su priznati Lukašenka kao legitimnog lidera Bjelorusije i uvele su sankcije protiv njega i nekoliko visokih bjeloruskih zvaničnika kao odgovor na "falsificiranje" glasanja i probijanje izbora nakon izbora.