Agencija za lijekove BiH zabranila proizvodnju i promet kiseonika 'TGT Tehnogasu'

Medicinski kiseonik (na fotografiji) primjenjuje se za liječenje respiratornih bolesti, te bolesti srca i cerebrovaskularnog sistema.

Firmi “TGT Tehnogas” iz Laktaša je zabranjena proizvodnja i promet kiseonika, saopšteno je iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine (BiH).

Inspektori te agencije su 27. septembra od 8.30 do 17 sati boravili u ovoj firmi, izvršili kontrolu i konstatovali proizvodnju kiseonika. Sačinjen je zapisnik koji niko iz firme nije želio da potpiše, zbog čega im je usmeno zabranjena proizvodnja i promet kiseonika, navedeno je u saopštenju Agencije.

Podsjećaju da firma “TGT Tehnogas” nije registrovana za prodaju medicinskog kiseonika – lijeka, niti za proizvodnju medicinskog kiseonika.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za Radio Slobodna Evropa (RSE) su 27. septembra naveli da “TGT Tehnogas” u 2020. godini nije uvozio medicinski kiseonik, da nemaju dozvolu za promet niti za proizvodnju, te da nisu podnijeli ni zahtjev za dozvolu za promet.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS), pak, tvrde da “TGT Tehnogas” ima potrebne dozvole.

Pročitajte i ovo: Vlada RS traži ispitivanje kontrole kvaliteta medicinskog kisika

"Uvidom u Registar Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH firma TGT Tehnogas je nosilac dozvole za stavljanje u promet medicinskog gasa-kiseonika. Lijekovi koji imaju dozvolu za stavaljanje u promet u BiH, kao što je slučaj sa navedenim lijekom čiji je zastupnik ova firma, su lijekovi čiji su kvalitet efikasnost i bezbjednost dokazani. Registar Agencije je javno dostupan na zvaničnoj internet stranici te institucije", saopštili su iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a 24. septembra.

Krivične prijave zbog kiseonika

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković podnio je 27. septembra krivičnu prijavu protiv Radovana Viškovića, premijera Republike Srpske (RS), jednog od entiteta u Bosni i Hercegovini (BiH), i Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS-a, Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Tužilaštva RS-a.

Radi se o dopuni krivične prijave koju je Stanivuković podnio Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci 24. septembra protiv Vlade Đajića, direktora Univerzitetsko-kliničkog centra RS-a (UKC) i Stanislava Čađe, direktora firme “TGT Tehnogas” iz Laktaša kod Banje Luke.

Stanivuković tvrdi da već godinama firma “TGT Tehnogas” bez dozvole isporučuje kiseonik Univerzitetskom kliničkom centru RS.