Dostupni linkovi

Zbog prijetnje smrću gradonačelniku Banjaluke uhapšene dvije osobe


Draško Stanivuković
Draško Stanivuković

Nakon prijave zbog prijetnje smrću upućene gradonačelniku Banjaluke, Drašku Stanivukoviću, uhapšene su dvije osobe koje se sumnjiče za ovo krivično djelo, saopšteno je iz Policijske uprave ovog grada na sjeveru Bosne i Hercegovine (BiH) u ponedeljak 27. septembra.

Osobe inicijala D.Đ. i N.M. iz Banjaluke uhapšene su neposredno nakon zaprimljene prijave koju je podnio Stanivuković protiv „nepoznatog lica ili više njih, koji su mu u 'Viber' grupi uputili više prijetnji po život ti tijelo, što je kod istog izazvalo osjećaj nesigurnosti“.

„Ova lica se sumnjiče da su počinili krivično djelo 'Ugrožavanje sigurnosti', saopšteno je iz Policijske uprave, te je navedeno da je kod osobe D.Đ. pronađen i oduzet pištolj.

Iz Policijske uprave Banjaluka dodaju da je o događaju obaviješteno Okružno tužilaštvo Banjaluka i da je u toku kriminalistička obrada uhapšenih.

Prijetnje smrću gradonačelniku Banjaluke su upućene nakon što je otkrio aferu "Kiseonik" zbog koje danas zasjeda i Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske, te naveo da je firma „TGT Tehno Gas“, bliska Miloradu Dodiku, lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i članu Predsjedništva BiH, bez dozvole godinama isporučivala kisik Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKC RS).

Stanivuković je podnio krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci 24. septembra protiv ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Alena Šeranića, direktora UKC RS Vlade Đajića, direktora firme "TGT" iz Laktaša Stanislava Čađe i glavnog zdravstvenog inspektora RS Milice Matijević.

Kako je naveo u prijavi, UKC RS za liječenje pacijenata koristi kisik koji je registrovan kao tehnički, a ne medicinski. Prema dokumentaciji koju je predstavio, kisik je nezakonito uvozila firma iz Laktaša čiji je direktor bivši ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo.

Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci je saopštilo 27. septembra da je Stanivukovićevu prijavu proslijedilo Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Tužilaštva Republike Srpske, obzirom da je takva praksa „u slučaju kada je učinilac krivičnog djela službeno ili odgovorno lice izabrano ili imenovano od Narodne skupštine RS“.

Iz UKC-a RS, firme TGT, te Ministarstva zdravlja RS demantovali su navode Stanivukovića, tvrdeći da se pacijenti liječe ispravnim medicinskim kisikom

Iz Agencije za lijekove BiH proteklog vikenda su saopštili da firma TGT nije registrovana za promet medicinskog kisika.

U Banjaluci je u toku i tematska sjednica Vlade RS o ovom pitanju.

XS
SM
MD
LG