Grupa Čečena zadržana na Aerodromu u Sarajevu, nije im dozvoljen ulazak u BiH

Granična policija Bosne i Hercegovine, ilustrativna fotografija.

Grupa Čečena zadržana je na Aerodromu Sarajevo jer se "provjeravaju podaci i procjenjuje opravdanost njihove namjere da uđu u Bosnu i Hercegovinu", rekao je za Radio Slobodna Evropa Svevlad Hofman, policijski savjetnik direktora Granične policije BiH.

Iz Policije nisu mogli potvrditi koliko je osoba na Aerodromu zadržano u četvrtak, 29. decembra.

Servis Radija Slobodna Evropa Sjeverni Kavkaz (Kavkaz.Realii) izvijestio je da je riječ o 20 osoba, među kojima su i djeca. Rekli su da su Rusiju napustili zbog mobilizacije za rat s Ukrajinom.

Graničari su im 28. decembra odbili ulazak i vratit će ih u Tursku, odakle su i stigli u BiH.

Kako je za Kavkaz.Realii Radija Slobodna Evropa rekao jedan od izbjeglica, koji je tražio anonimnost, njegova porodica je stigla avionom iz Turske. Nakon što je njegova supruga, koja radi kao ljekar, dobila poziv da se pojavi u uredu za mobilizaciju, odlučili su da odmah napuste Rusiju.

"[Graničari] su nas pitali za svrhu posjete. Rekli smo da idemo kao turisti da ne bi bilo problema. Rečeno nam je da treba da imamo 75 eura po osobi. Ali šta će moje dijete raditi za 75 eura dnevno? Jedu hranu koju smo ponijeli sa sobom. Treba im samo kipuća voda. U Bosni [i Hercegovini] smo rezervirali hotel, kupili povratne karte za Tursku 10. januara", rekao je izvor za Kavkaz.Realii.

Uz njih, prema njegovim riječima, privedeno je i još nekoliko osoba, od kojih je svakom iz različitih razloga zabranjen ulazak. Svi su planirali podnijeti zahtjev za politički azil u Hrvatskoj.

Ubrzo su od njih oduzeti pasoši i druga dokumenta, a potom su zaključani u "građevinski kontejner" na teritoriji aerodroma - hladnjače s rešetkama na prozorima.

Prostorije na Aerodromu Sarajevo u koje su smješteni Čečeni. Fotografiju je RSE u Čečeniji poslao jedan od državljana koji je zaustavljen na ulasku u BiH.

Sagovornik Kavkaz.Realii tvrdi da su odbili dati toplu vodu za pripremu mješavine za ishranu za jednoipogodišnju djecu.

Iz Granične policije BiH su 28. decembra saopćili da su od 1. novembra do 25. decembra evidentirali ukupno 2.598 državljana Ruske Federacije, u čijem sastavu je Čečenija, od čega na ulasku u BiH 1.654, a na izlasku iz BiH 944 ruska državljana.

U istom saopćenju Granične policije se navodi da su u tom periodu izdata 24 rješenja o odbijanju ulaska ruskim državljanima zbog neispunjavanja uvjeta propisanih Zakonom o strancima.

U BiH su stizali zračnim putem, odnosno preko zračnih luka Sarajevo, Tuzla i Banja Luka.

Hofman je za RSE rekao da je riječ o osobama koje nisu imale povratne karte, te da je "utvrđeno da te osobe pokušavaju zloupotrijebiti bezvizni režim Rusije i BiH".

Prema zakonima, osobe kojima se ne dopusti ulazak u BiH budu vraćene u zemlju iz koje su došli.

Državljanima Ruske Federacije nisu potrebne vize za ulazak u BiH.

Vaš browser nepodržava HTML5

Čečeni na granici BiH i Hrvatske traže azil u EU

Grupa od oko trideset Čečena je 27. decembra bila na graničnom prelazu kod Velike Kladuše, između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Za RSE su rekli da su u glavni grad Bosne i Hercegovine stigli avionom, letom iz Istanbula. Naveli su da im je cilj ulazak u Hrvatsku.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić izjavio za RSE 27. decembra da se radi o pedesetak osoba koji su na legalan način ušli u Bosnu i Hercegovinu. Ali, da dalje ne mogu zbog hrvatskog stava.

"Oni žele politički azil u Hrvatskoj. Hrvatska to trenutno ne prihvata. Ima nekih 'nesuglasica' između naše i hrvatske granične policije'', rekao je Cikotić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske negiralo je da je Zagreb odbio ulazak grupi Čečena koji su čekali u pograničnom gradu u BiH u nadi da će ući i zatražiti azil.

Ministarstvo je 27. decembra saopćilo da je jednom broju Čečena dozvolilo ulazak u Hrvatsku, ali nije navelo o kojem broju osoba je riječ.

Iz Hrvatske kažu da je tokom 2022. godine zabilježen povećan broj ruskih državljana koji su podnijeli zahtjeve za međunarodnu zaštitu.

BiH od 2013. ima sporazum o bezviznom režimu sa Rusijom, što državljanima te države omogućava da u BiH dođu bez viza i da se u njoj zadrže bez posebnih dokumenata maksimalno 30 dana.

Pročitajte i ovo: Zbog Čečena ponovo o pitanju viza BiH za državljane Rusije