Biden prihvatio medalju Kosova u ime pokojnog sina

Joe Biden na ceremoniji imenovanja ulice na Kosovu po njegovom sinu Beau Bidenu u blizini vojne baze Bondsteel u Ferizaju, 17. avgust 2016. godine

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden prihvatio je jednu od najvećih počasti na Kosovu u ime svog pokojnog sina, rekavši da je balkanska država "u srcima cele porodice Biden".

Na svečanosti ovog vikenda, predsednica Kosova Vjosa Osmani uručiće posmrtnu predsedničku medalju za vladavinu prava Beau Bidenu, koji je bio na Kosovu 2001. godine kako bi pomogao u uspostavljanju pravosudnih institucija zemlje i vladavine prava, javlja NBC.


“Beauov rad na Kosovu bio je od srca. Zaljubio se u zemlju”, rekao je Biden u video poruci koja će biti emitovana tokom svečanosti u nedjelju, 1. avgusta 2021. godine.

“U to vreme, Kosovo je još uvek nosilo sveže rane i pravosudni sistem oblikovan decenijama totalitarne vladavine. Međutim, Beau je mogao da vidi šta se sve može učiniti, Beau je već tada mogao da vidi budućnost vaše ponosne zemlje”, poručio je Biden.

Vaš browser nepodržava HTML5

Biden: Beau je srčano radio na Kosovu, zaljubio se u tu zemlju

Rekao je da je njegov sin "samo jedan od mnogih" ljudi posvećenih nezavisnosti Kosova, te da je prihvatio tu čast u ime svih koji su pomogli u izgradnji institucija te zemlje u poslednje dve decenije.

Dodao je i da je zadovoljan što može osigurati Kosovu da "u roku od nekoliko sedmica" dobije američke doze Pfizerove vakcine protiv COVID-a 19.

Pročitajte i ovo: Priča se da je Kosovo zaljubljeno u Ameriku

To je drugi put da Kosovo odaje počast Beau Bidenu. Cesta u blizini vojne baze Bondsteel takođe nosi njegovo ime.

Beau Bidena je bio državni tužilac u Delawareu i pripremao kampanju za guvernera kada je 2015. izgubio bitku s rakom.

Godinu dana kasnije, Joe Biden, tada na mestu potpredsednika SAD, obišao je sa članovima porodice Kosovo i prisustvovao imenovanju ulice imenom njegovog sina.

Pročitajte i ovo: Bajden na Kosovu

Glavni grad Kosova ima i ceste koje nose imena po bivšim predsednicima SAD Georgeu Bushu i Bilu Clintonu, kao i spomenik tom predsedniku.

Medalju će u nedelju preuzeti američki ambasador na Kosovu Philip S. Kosnett, a na svečanosti će popularni kosovski pevač izvesti pesme jednog od omiljenih bendova Beau Bidena, Coldplay, javlja NBC.