SAD donirale policiji u BiH opremu vrijednu više od 1,5 miliona dolara

Uručivanje donacije u prostorijama SIPA-e, 6. decembar 2021.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson, vojni ataše SAD-a brigadir Michael Tarquinto i šef Ureda za obrambenu saradnju major Taib Grozdanić predali su danas, 6. decembra Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH donaciju oklopnih terenaca, uređaja za noćno promatranje, komunikacijske opreme i osobne zaštitne opreme vrijednu više od 1,5 miliona dolara.

Opremu će koristiti Jedinica za specijalnu podršku SIPA-e. Ova oprema omogućit će Jedinici za specijalnu podršku SIPA-e da ispuni svoju važnu misiju pružanja zaštite građanima BiH, saopćeno je iz Ambasade SAD-a.

“Sjedinjene Države su snažno posvećene vladavini prava i sigurnosti u BiH. Američka ambasada smatra da je mandat SIPA-e za borbu protiv korupcije jedan od njihovih najvažnijih zadataka. To ostaje jedno od najizazovnijih pitanja za sigurnosnu zajednicu, kao i jedan od primarnih razloga zašto mladi ljudi u BiH razmatraju odlazak iz zemlje dok planiraju svoju budućnost. Ostajemo duboko posvećeni borbi protiv korupcije u BiH i u regiji”, naglašeno je u saopćenju.

Direktor SIPA-e Darko Ćulum zahvalio se ambasadoru na vrijednoj donaciji i dosadašnjoj podršci SAD-a u jačanju ljudskih i materijalno-tehničkih kapaciteta SIPA-e, kao i saradnji u oblasti provođenja zakona.

Ovim povodom direktor SIPA-e uručio je Ambasadi SAD-a u BiH najviše priznanje SIPA-e "Zlatni reljefni amblem", saopćeno je iz SIPA-e.

Pročitajte i ovo: SAD, Japan i Kanada najveći partneri Dodikovog 'protektorata'

Sjedinjene Države su do danas osigurale oko 1,7 milijardi eura (oko dvije milijarde dolara) pomoći od 1995. godine za rekonstrukciju, humanitarnu pomoć, modernizaciju odbrambenog sektora, ekonomski razvoj i obrazovanje.

Ova pomoć nastavila se i tokom pandemije COVID-19 u obliku medicinskih sredstava i sredstava za dezinfekciju, te ulaganja više od 3,2 miliona eura (3,7 miliona dolara) u podršku laboratorijima i javnom zdravstvu.

Ambasada SAD-a donirala je u aprilu prilagođena komandna vozila predstavnicima institucija za civilnu zaštitu u BiH vrijedna oko 450.000 dolara koje je finansirala Evropska komanda Vojske Sjedinjenih Država (EUCOM), putem Ureda za odbrambenu saradnju (ODC) Ambasade SAD-a.

Pročitajte i ovo: Od rata do danas EU uložila više od 3,5 milijardi eura u BiH