Dostupni linkovi

Ambasada SAD donirala tri komandna vozila u BiH


Donirana vozila su vrijedna oko 450.000 američkih dolara
Donirana vozila su vrijedna oko 450.000 američkih dolara

Otpravnica poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini (BiH) Ellen Germain uručila je u četvrtak 29. aprila 2021. godine tri prilagođena komandna vozila predstavnicima institucija za civilnu zaštitu u BiH.

Donacijom vozila vrijednih oko 450.000 američkih dolara koje je finansirala Evropska komanda Vojske Sjedinjenih Država (EUCOM), putem Ureda za odbrambenu saradnju (ODC) Ambasade SAD-a.

Cilj je, kako se navodi. unaprijediti kapacitete ovih institucija da osiguraju zaštitu i pruže pomoć građanima BiH.

Vozila su uručena predstavnicima Uprava civilne zaštite bosanskohercegovačkih entiteta Federacije BiH I Republike Srpske i Odjeljenju za javnu bezbjednost Vlade Brčko distrikta BiH, posebne administrativne jedinice BiH.

Ova vozila koristit će se kao mobilne komandne stanice sa širokim spektrom primjena - kao odgovor na katastrofe, odgovor na situacije koje uključuju opasne materije, spasilačke akcije i kao podrška timovima za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

Kako kažu u saopštenju objavljenom na zvaničnom Twitter nalogu Ambasade SAD, ova donacija još jedan je primjer velike posvećenosti i ulaganja SAD u BiH i njenu budućnost.

XS
SM
MD
LG