Ne pridružujemo se 'Otvorenom Balkanu' u Ohridu, poručio Abazović

Premijer Albanije Edi Rama (centar) sa liderima zemalja Srbije, Crne Gore, Albanije, S. Makedonije i BiH u vili "Biljana" u Ohridu na neformalnoj večeri povodom početka samita "Otvoreni Balkan", 7. jun 2022.

Crnogorski premijer Dritan Abazović negirao je u srijedu, 8. juna, da boravi u Ohridu kako bi se pridružio inicijativi "Otvoreni Balkan".


Abazovićeva izjava stigla je nakon što je predsjednik Vlade Albanije Edi Rama na Fejsbuk profilu objavio zajedničku fotografiju uz opis "Abazović danas (8. jun) zvanično uvodi Crnu Goru u 'Otvoreni Balkan'".


"Ne idemo u Ohrid da se pridružimo 'Otvorenom Balkanu' već da, zajedno sa EU partnerima i NATO saveznicima, iskažemo odnos prema jednoj regionalnoj inicijativi kako bi na kraju dana imali više razumijevanja i bolju saradnju", napisao je Abazović na mreži Telegram 8. juna.

Pročitajte i ovo: Lideri na samitu 'Otvoreni Balkan', nada u dalje širenje inicijative

Premijer Crne Gore, koji je izabran krajem aprila ove godine, podržava priključenje te zemlje regionalnoj inicijativi, uprkos tome što nema podršku Skupštine, ali ni značajnog broj ministara njegove Vlade. Na sastanku u Ohridu je u ulozi posmatrača.


Dvodnevni samit regionalne inicijative "Otvoreni Balkan", na kom će biti potpisano više sporazuma i memoranduma o saradnji, počeo je u utorak, 7. juna u Ohridu, u Sjevernoj Makedoniji.


Regionalno povezivanje "Otvoreni Balkan" pokrenuli su 2019. godine predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i tadašnji premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, u cilju međusobnog unapređenja slobode kretanja roba, usluga i ljudi.