Srbi izlaze iz Skuštine u slučaju nezavisnosti

Skupština Kosova

Lider Srpske demokratske stranke Kosova Slaviša Petković izjavio je danas u da će tri poslanika njegove stranke napustiti Skupštinu Kosova i više se neće učestvovati u njenom radu, ukoliko dodje do jednostranog proglašenja nezavisnosti.
Ovakve izjave dolaze pošto čelnici institucija Kosova najavljuju da će tokom februara biti proglašena nezavisnost, a postavlja se pitanje kako će na to reagovati srpska zajednica na Kosovu.
Za nas je obavezujuća samo odluka Saveta bezbednosti UN o Kosovu, izjavio je Slaviša Petković, lider SDS i poslanik u Skupštini Kosova, reagujući na najave da će uskoro Skupština proglasiti nezavisnost. Petković je kazao da će on i još dva poslanika iz njegove stranke, u slučaju proglašenja nezavisnosti napustiti Skupštinu. Petković je to izjavio na debati održanoj u Medija centru u Čaglavici na temu “Stav srpskih poslanika u Skupštini Kosova u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti”.
“SDS neće dozvoliti nikome, apsolutno nikome, pa čak ni Parlamentu Kosova da krši medjunarodno pravo, povelju UN, niti Rezoluciju 1244, tako što bi nas neko naterao da prisustvujemo sednici i da damo svoj doprinos ustvari nekom samostalnom činu, u ovom slučaju ako dodje do samoproglašenja nezavisnosti Kosova.”
Petković, čija partija ne učestvuje u radu Vlade Kosova, upozorio je sve one koji budu deo proglašenja nezavisnosti na odgovornost koju će snositi.
“Oni koji se odluče za taj korak da jednostrano proglase nezavisnost, moraju da se nose sa svim posledicama i sa svim lošim što će se dešavati posle toga.”
Naglasivši da se SDS protivi svakoj vrsti nemira i da se zalaže za ostanak Srba na Kosovu, Slaviša Petković je kazao da će se ukoliko bude prinudjen da napusti Skupštinu svoju borbu za interese srpske zajednice nastaviti i van institucija.
“Vi znate da će jedan deo država priznati nezavisnost a jedan deo one. Ti ima političkog prostora da svakoga dana ukazujemo na štetnost te odluke ako bude doneta i ako bude prihvaćena od država.”
Iako su bili potvrdili dolazak, na debati u Medija centru nisu se pojavili predsednik Nezavisnih socijaldemokrata Kosova i Metohije, Ljubiša Živić i predsednik Srpske kosovsko-metohijske stranke, Dragiša Mirić.Kako su saopštili organizatori debate, predstavnici Samostalne liberalne stranke, koja učestvuje u radu Vlade Kosova uopšte nisu ni odgovorili na njihov poziv. Prethodno, zvaničnici Samostalne liberalne stranke, izjavili su ne navodeći detalje da će u slučaju proglašenja nezavisnosti o pitanju daljeg učesća u institucijama doneti “najbolju olluku” koja će biti u interesu srpske zajednice.
Čelnici institucija Kosova najavili su da će u Skupštini biti doneta odluka o statusu Kosova, posle konsultacija sa Vašingtonom i Briselom. Stoga, mnogi postavljaju pitanje kakav će stav u tom slučaju zauzeti srpske partije.
Inače, predsednik Skupštine Kosova, Jakup Krasnići izjavio je da će nezavisnost Kosova biti proglašena tokom februara. Nakon sastanka sa šefom Madjarske kancelarije u Prištini Zoltanom Imecom, Krasnići je kazao da će do proglašenja doći nezavisno od donošenja odluke Evropske Unije o slanju njene misije na Kosovo. Madjarski diplomata je ocenio da će stav njegove zemlje biti identičan stavu ostalih zemalja EU.