SAD uvele ograničenja za putovanja iz južne Afrike

Putovanja u SAD na aerodromu u sezoni praznika. Građani SAD su proslavili 25. novembra Dan zahvalnosti, drugi u pandemiji COVID-19.

Sjedinjene Američke Države su se pridružile Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji u primeni ograničenja putovanja za putnike iz južne Afrike nakon otkrića nove varijante COVID-19.

Predsednik Džo Bajden saopštio je da će Sjedinjene Države od ponedeljka (29. novembar) ograničiti dolazak putnika iz osam afričkih zemalja - Južnoafričke Republike, Bocvane, Zimbabvea, Namibije, Lesota, Esvatinija, Mozambika i Malavija.

Neimenovani zvaničnik administracije izjavio je ranije se restrikcije uvode "uz oprez, zbog nove varijante u južnom delu Afrike" i da se neće odnositi na američke državljane ili građane sa dozvolom za stalni boravak u SAD, kao i da se neće uvoditi zabrana letova.

Granice za putnike iz sedam afričkih zemalja zatvorila je i Kanada.

Prethodno je savetnik Bele kuće za pandemiju COVID-19 Entoni Fauči (Anthony Fauci) izjavio da Sjedinjene Američke Države čekaju dodatne naučne podatke o novom soju korona virusa koji je primećen u Južnoj Africi pre nego što donesu odluku o mogućem zatvaranju granica.

"Donećemo odluku što pre kada budemo imali više podataka" o tome, rekao je doktor Entoni Fauči za američku televizijsku mrežu Si-En-En (CNN).

Francuska, Holandija i Velika Britanija su među prvima zabranile letove iz Južne Afrike i pet susednih afričkih zemalja od 26. novembra u podne, a zabrana je kasnije u toku dana uvedena i u celoj Evropskoj uniji.

Pročitajte i ovo: Evropa obustavlja putovanja iz Južne Afrike zbog novog soja virusa

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da preliminarni dokazi sugerišu da novi soj COVID-19, otkriven u južnoj Africi, nosi veći rizik od ponovne infekcije od drugih sojeva.

SZO ga je označila ga kao soj koji izaziva zabrinutost i dala mu ime 'omikron' po slovu iz grčkog alfabeta, kao što je bio slučaj i sa ranije otkrivenim sojevima korona virusa.

Varijanta, do sada poznata kao B.1.1.529, registrovana je u Južnoj Africi, Bocvani, Belgiji, Hong Kongu i Izraelu.

Južnoafričko ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je Veliku Britaniju - koja je bila jedna od prvih zemalja koja je uvela zabranu letova – zbog "prenagljene odluke", a nekoliko sati nakon što je Britanija zabranila letove iz Južne Afrike i susednih zemalja, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da države ne donose ishitrene odluke o zabrani putovanja.

Pročitajte i ovo: Šta se zna o najnovijoj varijanti korona virusa?