Porodice žrtava na letu MH17 optužuju Rusiju

Ostaci malezijskog aviona na letu MH-17 koji je oboren iznad Ukrajine 17. jula 2014.

Porodice žrtava sa leta MH17 kompanije “Malezija Erlajns” (Malaysia Airlines), koji je oboren iznad Ukrajine 2014. godine, zatražile su pravdu od Rusije u svedočenju protiv četvorice osumnjičenih - trojice Rusa i jednog Ukrajinca - kojima se sudi u odsustvu zbog nesreće, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

MH17 je oboren na putu od Amsterdama do Kuala Lumpura projektilom zemlja-vazduh Buk ruske proizvodnje ispaljenim sa teritorije koju kontrolišu separatisti koje podržava Moskva u istočnoj Ukrajini. Tom prilikom je poginulo svih 298 putnika i posade.

Četvorici osumnjičenih - Rusima Sergeju Dubinskom, Olegu Pulatovu i Igoru Girkinu, kao i Ukrajincu Leonidu Harčenku - sud u Hagu sudi u odsustvu za umešanosti u tragediju. Samo jednog od osumnjičenih, Pulatova, na suđenju zastupaju advokati.

Sva četvorica osumnjičenih optuženi su da su ključne osobe među separatistima koji se bore protiv Kijeva.

Tim međunarodnih istražitelja zaključio je u maju 2018. godine da je raketni bacač koji je korišćen za obaranje aviona pripadao 53. protivavionskoj raketnoj brigadi Rusije.

Pročitajte i ovo: Istražitelji: MH17 oboren raketom dopremljenom iz Rusije, Kremlj demantuje

Ria van der Stin (Steen), koja je u nesreći izgubila oca i maćehu, prva je svedočila 6. septembra.

Citirajući ruskog pisca Aleksandra Solženjicina, ona je otvoreno optužila Moskvu da prikriva svoju ulogu u onome što se dogodilo: "Oni lažu, mi znamo da lažu i oni znaju da mi znamo da lažu."

Suđenje se održava u Holandiji jer je avion poleteo iz Amsterdama, a 196 žrtava bili su Holanđani.

Holandska vlada smatra Moskvu odgovornom.

Moskva je porekla bilo kakvu umešanost u sukob u delovima istočne Ukrajine i ponudila je nekoliko mogućih teorija o tome kako je avion na letu MH17 raznet, uključujući da ga je oborio avion ukrajinskog vazduhoplovstva ili ukrajinske kopnene snage koristeći sistem Buk.

Pročitajte i ovo: Moskva: Raketa koja je oborila MH17 stigla je iz Ukrajine

Očekuje se da će se narednih dana sudu obratiti oko 90 rođaka, od 196 holandskih žrtava nesreće, kao i onih iz Australije i Malezije.

"Kako bi se počinioci osećali da su to njihovi najmiliji? Kako bi na to odgovorili [predsednik Vladimir] Putin i njegova korumpirana ruska vlada?" upitala je preko videokonferencije Australijanka Vanesa Risk (Vanessa Rizk), koja je u nesreći izgubila roditelje.

Tragedija je izazvala žestoku reakciju međunarodne javnosti i produbila tenzije između Moskve i Zapada nakon ruskog zauzimanja Krima i podrške militantima u njihovoj borbi protiv provladinih snaga nakon što je u proevropskim protestima zbačen sa vlasti ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, koji je bio prijateljski nastrojen prema Moskvi.