U Crnoj Gori troje preminulih od COVID-19, 199 novozaraženih

Vakcinacija u Podgorici

Institut za javno zdravlje Crne Gore je saopštio da su u posljednja 24 sata tri osobe preminule od posljedica COVID-19, dok je 199 novozaraženih.

Od 3.054 aktivnih slučajeva COVID-19, najviše inficiranih, 1.048, je u Podgorici.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je 20. aprila saopštila da će u Crnu Goru od maja do kraja avgusta stići 42 hiljade doza vakcina koje je finansirala Evropska unija.

Iz Delegacije EU u Crnoj Gori je objavljeno da su Komisija i Austrija danas najavile sklapanje sporazuma o isporuci 651 hiljade vakcina protiv COVID-19 za Zapadni Balkan, koje će u tranšama biti isporučene do avgusta.

Vakcine se finansiraju iz paketa vrijednog 70 miliona eura, koji je Evropska komisija usvojila u decembru prošle godine za partnere sa Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju.

Pročitajte i ovo: U maju raspodjela vakcina iz EU, najviše planirano za BiH

U Crnoj Gori je do sada prvu dozu vakcine protiv korona virusa primilo 38.667 osoba, što je 6,24 posto stanovništva.

Drugom dozom je vakcinisano 2,86 posto.

Aprilsko istraživanje o imunizaciji protiv korona virusa ukazuje da 44 posto mladih u Crnoj Gori ne želi da se vakciniše protiv COVID-19, saopštila je nevladina organizacija Centar za afirmaciju i razvoj mladih.

U njihovom istraživanju su učestvovale osobe uzrasta 15 do 30 godina, od kojih je dvije trećine ispitanika imalo predrasude prema vakcinama AstraZeneka.

Pročitajte i ovo: Skepsa obara vakcinaciju u Crnoj Gori

Trećina mladih smatra da vakcinacija nije najbolji način zaustavljanja pandemije, a dvije trećine da ne treba biti obavezna.

Na pitanje “Da li želite da se vakcinišete protiv virusa COVID-19?”, potvrdno je odgovorilo 55,7 posto ispitanika.

Mladi se o imunizaciji dominantno informišu u medijima, ali većina smatra da ne daju korisne informacije pravovremeno i tačno, navodi se u istraživanju.

Vaš browser nepodržava HTML5

Vakcinacija AstraZenecom u Crnoj Gori

Najviše umrlih povezanih sa infekcijom COVID-19 na 100 hiljada stanovnika registrovano u Crnoj Gori (228), u odnosu na zemlje regiona.

Od početka epidemije je u Crnoj Gori korona virusom infircirano 95.894 osoba, a preminulo je 1441.