Lukašenko tvrdi da je osujetio pokušaj puča i atentata

Aleksandar Lukašenko

Aleksandar Lukašenko izjavo je da je osujetio pokušaj puča i atentata na njega i njegovu porodicu koji su, kako tvrdi, planirale Sjedinjene Američke Države. On je objavio i da su uz pomoć Moskve uhapšene dve osobe.

U izjavi 17. aprila, Lukašenko nije pružio dokaze koji bi potkrepili ovu tvrdnju.

Beloruska bezbednosna služba (KGB) objavila je da je u "specijalnoj operaciji" rasturila "organizovanu grupu teroristiškog usmerenja koja je planirala fizičku eliminaciju predsednika i njegove porodice" i "organizovanje oružane pobune da bi se preuzela vlast nasilnim putem".

Prema navodima Lukašenka, ruska bezbednosna služba u Moskvi je uhapsila dva beloruska državljanina, politikologa Aleksandera Feduta i advokata Jurija Zenkovič koji ima i američko državljanstvo.

Pročitajte i ovo: Šest sati razgovora Putina i Lukašenka

"Priveli smo grupu, pokazali su nam kako su sve planirali, ja sam ostao nem. Zatim smo otkrili rad obaveštajnih službi koje su jasno bile strane, vrlo verovatno CIA i FBI", rekao je Lukašenko.

Zenkovič je bivši lider opozicione Beloruske narodne fronte (BNF). U Sjedinjenim Državama živi od 2007. godine, ali je nedavno otputovao u rusku prestonicu.

Negova supruga Alena Dzenisavets izjavila je za Radio Slobodna Evropa 13. aprila da su ruski službenici bezbednosti 11. aprila "oteli" njenog muža iz hotela u Moskvi i odveli ga u belorusku prestonicu.

Aleksander Fedut, koji je bio Lukašenkov portparol kada je beloruski moćnik prvi put izabran za predsednika 1994. godine, radio je kao medijski konsultant u Moskvi.

Beloruska služba bezbednosti objavila je 13. aprila da je Fedut u pritvoru u Minsku.

Ni Rusija ni SAD nisu komentarisali Lukašenkove tvrdnje.

Pročitajte i ovo: Nova hapšenja na protestima u Belorusiji

Lukašenko, koji Belorusijom vlada gotovo tri decenije, često je optuživao zapadne zemlje da su pokušale da ga sruše nakon što je, kako tvrdi, pobedio na predsedničkim izborima u avgustu prošle godine.

Liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovska koja se nalazi u Litvaniji, osudila je provokacije ruskih i beloruskih bezbednosnih službi u koje je su uvučeni građani Belorusije i SAD.

Lukašenko je suočen sa protestima kojima se osporava njegov ponovni izbor na mesto predsednika. U protestima je učestvovalo desetine hiljada građana pre nego što su postepeno smanjeni posle stalne represije vlasti.

Većina vođa opozicije su zatvoreni ili primorani da odu u izgnanstvo.

Uprkos evropskim i američkim sankcijama, Lukašenko odbija otvaranje prema demonstrantima i pojačava represiju.

Pročitajte i ovo: EU uvela sankcije za 20 visokih zvaničnika Belorusije