Kanton Sarajevo: Usvojene izmjene Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica

Sarajevo, 22. mart

Skupštine Kantona Sarajevo (KS) usvojila je u ponedeljak 22. marta izmjene Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS po hitnom postupku, kojima će se omogućiti isplata odšteta onima kojima je odlukom Vlade zabranjen rad.

Ministar finansija KS Davor Čičić pojasnio je da je zbog pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, izmjenama tog zakona koje je Vlada ponudila, omogućeno da se isplati odšteta svima kojima je odlukom Vlade zabranjuje rad, tačnije ugostiteljima.

Istakao je da je će Vlada osigurati finansiranje cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plaće na nivou Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) za mjesece u 2021. godini za djelatnosti kojima je rad znatno otežan zbog posljedica uzrokovanih pandemijom korona virusa, u skladu sa osiguranim sredstvima.

Pročitajte i ovo: Sarajevo na najvećem udaru korona virusa od početka pandemije

Čičić je kazao da će Vlada na prijedlog Ministarstva privrede najkasnije u roku od deset dana od dana stupanja na snagu tog zakona donijeti poseban akt o postupku finansiranja te da Vlada može odlukom odobriti isplatu pripadajućih poreza i doprinosa na minimalnu mjesečnu neto plaću na nivou FBiH subjektima kojima svojom odlukom zabrani rad, za period trajanja ove zabrane.

Za provođenje predloženih dopuna Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo osigurana su finansijska sredstva u Budžetu Kantona Sarajevo za 2021. godinu.

Ministar privrede KS Adnan Delić kazao je da u KS posluje 1.781 poslovni subjekt koji zapošljava oko 6.174 uposlenika.

Pročitajte i ovo: Kanton Sarajevo zatvara ugostiteljske objekate, produžen policijski sat

Istakao je da su u 2021. godini 123 subjekta prestala s radom, a da su 1.292 radnika ostala bez posla te dodao da će zatvaranje ugostiteljskih objekata od 15 dana budžet koštati oko dva miliona KM (milion eura).

Od petka, 19. marta u Kantonu Sarajevo na snagu je stupio novi termin zabrane kretanja i to od 21 do 5 sati ujutro, a na snazi će biti 15 dana.

Također, na period od 15 dana, od 20. marta u pet sati, zabranjen je rad ugostiteljskih objekata, uz dozvoljenu dostavu hrane i pića.

Iz zabrane kretanja izuzeti su uposlenici koji rade na provođenju mjera u suzbijanju epidemije korona virusa, uposlenici koji rade u smjenama, međugradski i međunarodni prevoz putnika, taxi služba, kao i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu.