SAD šalju vakcine Meksiku i Kanadi

Desetine miliona doza AstraZeneca vakcina nagomilale su se SAD čekajući na odobrenje, što je izazvalo međunarodno negodovanje

SAD planiraju da pošalju četiri miliona doza vakcina AstraZeneca protiv korona virusa u Meksiko i Kanadu, saopštila je u 18. marta Bela kuća.

Predstavnica za štampu Džen Psaki je rekla da će 2,5 miliona doza Meksiku i 1,5 milion Kanadi biti "na zajam".

"Naš prvi prioritet ostaje vakcinacija američkog stanovništva", rekla je Psaki.

Ali, dodala je, "staranje da i naši susedi mogu da suzbiju virus, važan je korak za zaustavljanje pandemije".

Pročitajte i ovo: Biden na godišnjicu pandemije: 4. jula proslavićemo nezavisnost od virusa

Vakcina AstraZeneka nije još odobrena za upotrebu u SAD-u, ali se to očekuje narednih nedelja. Svetska zdravstvena organizacija, evropski regulatori i desetine zemalja odobrili su tu vakcinu na osnovu studija sprovedenih u Velikoj Britaniji i drugde.

Desetine miliona doza su se nagomilale u SAD čekajući na odobrenje, što je izazvalo međunarodno negodovanje da se zadržavanjem uskraćuje spasavanje života.

Pročitajte i ovo: Bijela kuća čuva AstraZeneca vakcine za Amerikance

Tokom protekle nedelje nekoliko država je suspendovalo upotrebu te vakcine zbog izveštaja o stvaranju ugrušaka krvi u nekoliko desetina slučajeva u Evropi, mada su njome vakcinisani milioni.

Evropski regulator za lekove 18. marta je saopštio da te vakcine ne povećavaju rizik od ugrušaka i da su koristi daleko veće od rizika.

Meksički ministar spoljnih poslova Marselo Ebrard rekao je da je dobra vest što stižu vakcine po dogovoru predsednika SAD Džozefa Bajdena i predsednika Meksika Andresa Manuela Lopesa Obradora.

Premijer Ontarija, najmnogoljudnije kanadske provincije, Dag Ford, zahvalio je Bajdenu zbog spremnosti da podeli vakcine.

"To rade prave komšije, pomažu jedni drugima u krizi", rekao je Ford.

Pročitajte i ovo: Evropska agencija za lijekove: AstraZeneca 'sigurna i efikasna'

Iako je Kanada usko povezana sa SAD, Vašington do sada nije dozvolio da se tamo izvozi bilo koja od stotina miliona doza vakcina proizvedenih u Americi, te se Kanada morala okrenuti Evropi i Aziji.

Teškoće u snabdevanju vakcinom su primorale Kanadu da do četiri meseca produži vreme između davanja prve i druge doze da bi svi mogli da se donekle zaštite bar prvom dozom.

Kanadski regulatori odobrili su vakcine Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson and Johnson, ali nabavka je teška.

Kanada je oko 20. mesta u svetu po broju vakcinisanih, ali je to ipak svega osam odsto odraslih koji su dobili bar jednu dozu.

AstraZeneca je među vakcinama koje su dobile hitno odobrenje u Meksiku koji već ima 870.000 doza te vakcine. Takođe ima i Pfizer, SinoVac i Sputnik V, a ukupno više od osam miliona doza.