Dostupni linkovi

Bijela kuća čuva AstraZeneca vakcine za Amerikance


Bijela kuća zadržava doze AstraZeneca vakcina proizvedenih u Sjedinjenim Državama iako ih Agencija za hranu i lijekove (FDA) još uvijek nije odobrila.

Prema riječima zvaničnika ovo rade kako bi mogli dati vakcine Amerikancima čim ih FDA odobri. Sa druge strane, Evropska unija, kao i Svjetska zdravstvena organizacija odobrile su ovu vakcinu koju je razvila švedska kompanija u saradnji sa Univerzitetom Oxford koja, ali im nedostaje vakcina.

“Imamo mali inventar AstraZenece, pa ako bude odobrena, možemo onda to dostaviti američkom narodu”, rekao je koordinator odgovora na COVID-19 Jeffrey Zients, prenosi Reuters.

Kako navodi New York Times desetine miliona doza već je proizvedeno u Sjedinjenim Državama i sjede neiskorištene u proizvodnim pogonima.

AstraZeneca je u februaru saopštila da očekuju kako bi mogli dobiti odobrenje za hitnu upotrebu u SAD-u početkom aprila te da bi odmah mogli dostaviti 30 miliona na lokacije širom Sjedinjenih Država.

Stav SAD-a mogao bi ugroziti pokušaj AstraZenece da se približi ispunjavaju svojih obaveza iz ugovora sa EU prema kojem trebaju dostaviti 180 miliona doza u drugom tromjesečju.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da će vlada dati vakcine prvo Amerikancima, a da će svaki višak podijeliti sa svijetom.

Za sada SAD se nalaze na vrhu zemalja u distribuciji vakcina. Do sada su dali skoro 100 miliona vakcina, a kako navodi Bijela kuća, 65 posto Amerikanaca starijih od 65 godina je primilo vakcinu.

AstraZeneca se također nalazi u nepovoljnom položaju jer su pojedine evropske zemlje krenule sa pauziranjem vakcinacije zbog navoda o stvaranju krvnih ugrušaka nakon primanja doze ove vakcine. Svjetska zdravstvena organzacija, Evropska agencija za lijekove kažu da nema direktne povezanosti između vakcine AstraZenece i krvnih ugrušaka.

XS
SM
MD
LG