Orban razgovarao sa Salvinijem o novoj grupi u Evropskom parlamentu

Orban u obraćanju mađarskom parlamentu, 15. februar

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da njegova stranka Fides (Fidesz) nakon izlaza iz Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu pregovara sa konzervativnim političkim snagama, uključujući krajnje desničarsku Ligu Matea (Matteo) Salvinija iz Italije, prenosi Rojters.

Orbanov Fides je 3. marta napustio najveću političku grupu desnog centra u Evropskom parlamentu, nakon što su članovi Evropske narodne partije (EPP) ubedljivom većinom izglasali izmene u pravilniku kojima se dozvoljava isključivanje političkih stranaka iz te grupe, čime je bio otvoren put da se izbaci Fides.

Pročitajte i ovo: Orbanova partija napustila narodnjake u Evropskom parlamentu

Orban je rekao je da je nakon izlaska Evropske narodne partije bilo razgovora sa političkim saveznicima u Poljskoj, ali nije imenovao stranku.

U Italiji je, prema rečima mađarskog premijera, Fides razgovarao sa liderom Lige Salvinijem, ali i Giorgijom Melonijem, vođom desničarske stranke Braća Italije.

„Ne treba da žurimo“, rekao je Orban mađarskom državnom radiju u nedeljnom intervjuu.

Pročitajte i ovo: Briselski blog: Orbanov 'razvod' od evropskih narodnjaka

Rekao je da je cilj da se stvori poslanički klub za Fides i slične snage u Evropi koje ne žele migrante i žele da "zaštite" tradicionalne porodice.

EU je kritikovala Orbana zbog stavljanja sudova, medija, akademskih institucija i nevladinih organizacija pod strožu vladinu kontrolu. Orban, koji se naredne godine suočava sa izborima u Mađarskoj, negira kritike i odbija da promeni stav.