Dostupni linkovi

Orbanova partija napustila narodnjake u Evropskom parlamentu


Premijer Mađarske Viktor Orban
Premijer Mađarske Viktor Orban

Mađarska partija Fidesz na čijem čelu je premijer Viktor Orban je napustio grupu evropskih narodnjaka u Evropskom parlamentu (EP).

Do ove odluke je došlo neposredno nakon što su članovi Evropske narodne partije (EPP) ubedljivom većinom izglasali izmene u prvailniku kojima se dozvoljava isključivanje politčkih stranaka koje su deo ove grupe čime je otvoren put da se izbaci partija Fidezs.

Evropski narodnjaci su najveća politička grupacija u Evropskom parlamentu. Na sastanku ove političke grupe koji je održan u sredu 3. marta, za izmene je glasalo 148 zastupnika što je preko 80 odsto članova. Za donošenje izmena je bila potrebna dvotrećinska većina.

U pismu koje je uputio šefu EPP u Evropskom parlamentu Manfredu Weberu (Veber), mađarski premijer Orban je ocenio da je glasanje u sredu “neprijateljski potez protiv Fidesza i naših glasača”.

“Nećemo dozvoliti da naši poslanici u EP budu ućutkani ili ograničeni u svojoj sposobnosti da predstavljaju naše glasače. Borba protiv pandemije i spašavanje života i dalje su naš prioritet broj jedan. Stoga, nakon usvajanja novih pravila u grupi EPP Fidesz je odlučio da napusti grupu”, stoji u Orbanovom pismu.

Inače, Fidezs je već u martu 2019. godine suspendovan iz EPP političke grupacije, međutim, ova odluka nije imala suštinkih efekata na rad njenin zastupnika u Evropskom parlamentu. Jedna evropska poslanica u Fidezsu, Livia Jaroka je i potpredsednica Evropskog parlamenta, a nekoliko drugih zastupnika su i potpredsednici različitih odbora.

Zatsupnici partije Fidesz načelno ostaju u Evropskom parlamentu, ali ako se ne priključe nekoj drugoj političkoj grupi oni neće moći biti na nekim od pozicja koje se dele po stračkom ključu.

XS
SM
MD
LG