Macron: Vjerujem u NATO

Emanuel Makron

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekao je da koncept "evropska strateška autonomija" ne znači da on želi da se udalji od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) već da Evropa bude pouzdaniji partner i da ojača NATO.

"Vjerujem u NATO", rekao je Makron u petak, 19. februara na Konferenciji o bezbjednosti u Minhenu, nakon više od godinu dana nakon izjave da "NATO doživljava moždanu smrt".

Prema njegovim riječima, on vjeruje da je NATO potreban politički zamah i pojašnjenje strateškog koncepta.

Od pobjede na izborima 2017. godine, Makron je za to da EU bude autonomna po pitanju svoje bezbjednosti i da se ne oslanja samo na vojnu zaštitu SAD kao što je to od Drugog svjetskog rata, javlja Rojters.

Pročitajte i ovo: Makron: NATO je u stanju moždane smrti

Njegovi komentari o "moždanoj smrti" NATO, zajedno sa odlukom da traži veću saradnju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, izazvali su zaprepašćenje kod nekih evropskih saveznika, posebno u istočnoj Evropi, koja SAD vidi kao jedinu verodostojnu zaštitu susedne Rusije, podsjeća Rojters.

"Vjerujem da je najbolje moguće učešće Evrope u NATO-u da bude više zadužena za sopstvenu bezbednost", rekao je Makron u petak i zaključio da bi sve to učinilo NATO „još jačim nego ranije“.

Vakcine za njegovatelje u Africi?

Francuski predsjednik je takođe predložio da Evropska unija i SAD "što je brže moguće" isporuče 13 miliona doza vakcina Africi da bi mogla da vakciniše svojih 6,5 miliona njegovatelja.

"Ako mi Evropljani, Amerikanci možemo što prije da isporučimo tih 13 miliona doza to vrijedi za naš kredibilitet", rekao je on tokom govora na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji.

Makron je dodao da ako sada najave milijarde da bi dali vakcine za šest meseci, za godinu dana njihovi "afrički prijatelji" kupiće vakcine od Kineza i Rusa i "snaga Zapada više neće biti realnost".

Isti apel je najprije iznio na takodje virtuelnom skupu vođa Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta. Vođe G7 dogovorile su se da udvostruče podršku vakcinaciji protiv COVID-a 19 u svijetu sa 7,5 milijardi dolara, uglavnom preko programa COVAX koji vodi Svjetska zdravstvena organizacija.

Makron je rekao da afrički kontinent ima 6,5 miliona njegovatelja i da je potrebno 13 miliona doza vakcina da se zaštite, i omogući zdravstvenom sistemu da bude jak.

"To predstavlja 0,43 odsto doza koje smo mi naručili", rekao je Makron.

Francuski predsjednik vidi u pomoći vakcinisanju u Africi važnost za svjetsko zdravlje ali takodje i borbu uticaja Kine i Rusije na afričkom kontinentu. Više afričkih zemalja je nedavno dobilo prve količine vakcina od Kine, navodi Frans pres (AFP).

Na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji učestvovali su i američki predsjednik Džozef Bajden, njemačka kancelarka Angela Merkel, šef NATO Jens Stoltenberg.

Pročitajte i ovo: Biden: SAD odlučne da se ponovo povežu sa Evropom