Dostupni linkovi

Biden: SAD odlučne da se ponovo povežu sa Evropom


Predsednik SAD Džo Bajden tokom onlajn obraćanja na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti 19. februara iz Bele kuće u Vašingtonu

U svom prvom velikom nastupu na globalnoj sceni, predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) je pozvao svetske lidere da zajedno rade na suzbijanju zloupotreba autokratskih država poput Kine i Rusije, podvukavši odlučnost svoje administracije da se udalji od politike „Amerika na prvom mestu“ prethodnika Donalda Trampa (Trump).

Bajden je u virtuelnom obraćanju u petak, 19. februara, na godišnjoj Minhenskoj konferenciji o bezbednosti rekao da je ključno vreme za svetske demokratije da „dokažu da naš model nije relikt istorije“.

"Usred smo temeljne rasprave o pravcu kojim će se naš svet kretati", naglasio je Bajden u obraćanju neposredno nakon što je prvi put učestvovao i na sastanku Grupe sedam svetskih lidera, koji je takođe održan 19. februara u onlajn formi.

Rekao je da su SAD spremne da se ponovo pridruže razgovorima o ponovnom ulasku u multilateralni iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine koji je napustila Trampova administracija.

Administracija Džoa Bajdena objavila je u četvrtak želju za ponovnim angažmanom u vezi sporazuma sa Iranom i preduzela je mere u Ujedinjenim nacijama u cilju vraćanja politike na ono što je bila pre nego što se predsednik Donald Tramp povukao iz sporazuma 2018. godine.

Međutim, iako je ponovio posvećenost da se vrati međunarodnim pregovorima, Bajden je naglasio da "se moramo postaviti i prema aktivnostima Irana koje unose destabilizaciju širom Bliskog istoka", prenosi agencija Frans pres (AFP).

Bajden je takođe govorio o ekonomskim i nacionalnim bezbednosnim izazovima koje predstavljaju Rusija i Kina, kao i dvodecenijskom ratu u Avganistanu, gde mu predstoji odluka o krajnjem roku za povlačenje preostalih 2.500 američkih vojnika koju je donela administracija prethodnog predsednika.

Dok je podvlačio izazove sa kojima se suočavaju SAD i njihovi saveznici, Bajden je pokušao da jasno stavi do znanja da je odlučan da popravi američko-evropsku vezu koja je bila napeta za vreme Trampa, podseća Asošijejted pres (AP).

„Znam da su proteklih nekoliko godina naši transatlantski odnosi bili na testu, ali Sjedinjene Države su odlučne - odlučne - da se ponovo povežu sa Evropom, da se konsultuju sa vama i povrate našu poziciju pouzdanog vođstva“, rekao je Bajden, javlja agencija Rojters.

Njegova poruka bila je da su demokratije - a ne autokratije - modeli upravljanja koji mogu najbolje da odgovore na izazove trenutka, navodi agencija AP pozivajući se na višeg zvaničnika administracije koji je pregledao predsednikov govor za novinare.

Na G7, rekli su zvaničnici administracije, Bajden se usredsredio na ono što predstoji međunarodnoj zajednici dok pokušava da reši krizu javnog zdravlja i ekonomsku krizu stvorenu pandemijom bolesti koju izaziva korona virus.

Rekao je da će SAD uskoro početi da izdvajaju četiri milijarde dolara za međunarodne napore na jačanju kupovine i distribucije vakcine protiv korona virusa siromašnim zemljama, program koji je Tramp odbio da podrži.

Bajden je rekao da velike tržišne ekonomije i demokratije treba zajedno da rade na rešavanju izazova koje postavljaju konkurenti velikih sila poput Rusije i Kine, kao i od izazova koji se kreću od nuklearnog jačanja do klimatskih promena i sajber bezbednosti.

Posebno je, kako navodi AP, ciljao na Kinu, drugu po veličini ekonomiju na svetu, i njen neuspeh da se pridržava međunarodnih standarda, tvrdeći da demokratije moraju oblikovati pravila koja će upravljati napredovanjem novih tehnologija poput veštačke inteligencije.

„Moramo da se usprotivimo ekonomskim zloupotrebama i prinudama kineske vlade koje podrivaju temelje međunarodnog ekonomskog sistema“, rekao je on.

Naglasio je da kineske kompanije treba da se pridržavaju istih standarda koji su važili za američke i evropske kompanije. „Moramo se zauzeti za demokratske vrednosti koje nam omogućavaju da postignemo bilo šta od pomenutog, odbijajući one koji bi monopolizovali i normalizovali represiju“, rekao je on.

G7: Protiv 'netržišnih praksi', za ubrzanu globalnu primenu vakcina

Lideri Grupe sedam će tražiti kolektivni pristup Kini kako bi se suprotstavili "netržišnim" politikama i praksama i osigurali poštenu multilateralnu globalnu trgovinu, saopšteno je nakon virtuelnog sastanka održanog 19. februara.

„S ciljem da podržimo pravedan i obostrano koristan globalni ekonomski sistem za sve ljude, stupićemo u interakciju sa drugima, posebno zemljama G20, uključujući velike ekonomije poput Kine“, saopšteno je iz G7.

„Kao lideri, konsultovaćemo se međusobno o kolektivnim pristupima rešavanju netržišnih politika i praksi, a sarađivaćemo i sa drugima kako bismo rešili važna globalna pitanja koja utiču na sve zemlje“, prenosi agencija Rojters saopštenje G7.

Iz G7 je saopšteno da će produbiti saradnju na odgovoru na bolest izazvanu korona virusom COVID-19 i istražiti globalni zdravstveni ugovor.

Obavezali su se da će zajedno i sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) ubrzati globalni razvoj i primenu vakcina. U zajedničkoj izjavi ponovili su zajedničku posvećenost “pristupačnom i jednakom pristupu vakcinama, terapiji i dijagnostici, odražavajući ulogu opsežne imunizacije kao globalnog javnog dobra“. Najavili su povećanje finansijskih obaveza u ukupnom iznosu od 7,5 milijardi američkih dolara.

"Mi ćemo se zalagati za otvorene ekonomije i društva; promovisati globalnu ekonomsku otpornost; digitalnu ekonomiju osnažiti slobodnim protokom podataka”, navela je grupa čiji zajednički ekonomski uticaj iznosi 40 biliona dolara - nešto manje od polovine globalne ekonomije.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je poštena distribucija vakcina "osnovno pitanje pravednosti" i dodala da doniranje vakcina neće ugroziti imunizaciju u Nemačkoj.

Posle prvog ovogodišnjeg sastanka, koji je održan na daljinu zbog pandemije, lideri su saopštili da će ubrzati globalni razvoj i upotrebu vakcina i podržati "nepristrasan pristup vakcinama".

"Ovo je svetska pandemija i nema koristi od toga što je jedna zemlja daleko ispred druge", rekao je britanski premijer Boris Džonson čija zemlja predsedava G7, otvarajući virtuelni samit sa liderima SAD, Francuske, Nemačke, Italije, Kanade i Japana.

Džonson, čija je zemlja prijavila skoro 120.000 smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom, obećao je da će donirati "sve viškove vakcina" programu COVAX, ali Džejms Kleverli iz Ministarstva spoljnih poslova je napomenuo da je "teško reći sa sigurnošću" kada ili koliko Britanija može donirati.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da bi Evropa i SAD trebalo da izdvoje "vrlo brzo" do pet odsto svojih trenutnih zaliha vakcina protiv COVID-a 19 najsiromašnijim zemljama.

Pandemija COVID-a 19 odnela je 2,4 miliona ljudskih života, gurnuvši globalnu ekonomiju u najgoru mirnodopsku krizu od Velike depresije i uništivši normalan život milijardama ljudi, piše Reuters.

Osim Bajdena, novi italijanski premijer Mario Draghi bio je novo lice za virtualnim stolom čelnika.

Grupu G7 čine Sjedinjene Države, Japan, Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Italija i Kanada.

XS
SM
MD
LG