Kina donirala 30.000 doza vakcina Crnoj Gori, stižu uskoro

Kineske vakcine

Narodna Republika Kine odobrila je Crnoj Gori donaciju od 30.000 doza Sinofarmove vakcine, koja će uskoro stići u Crnu Goru, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

“Ovakav način dobijanja vakcine, potvrđuje i nepobitan stav crnogorskih vlasti da su direktni bilateralni pregovori države sa proizvođačem, odnosno državom, jedini siguran put dobijanja vakcine koji ničim ne smije biti ugrožen”, navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore dan nakon što je u Crnu Goru stigla donacija Srbije u vidu 2000 doza vakcina Sputnik V. Donaciju Srbije je 17.02. uručila premijerka Ana Brnabić.

Pročitajte i ovo: Sputnjik V u Crnu Goru sletio preko Beograda

NR Kina je odlučila da, kako se navodi u saopštenju, uprkos ograničenosti kapaciteta proizvodnje vakcina, nakon direktnog kontakta od strane Vlade Crne Gore, odobri 30.000 doza vakcina.

Vlada Crne Gore je saopštila da su dva ključna elementa uspjeha kineske države u borbi protiv korona virusa: “preduzimanje efikasnih mjera za prevenciju i kontrolu širenja virusa, kao i jačanje međunarodne saradnje, a posebno one u oblasti vakcina”.

"Kineske kompanije sa partnerima iz više od 10 zemalja sprovode zajedničko istraživanje i razvoj vakcina”, kažu iz Vlade Crne Gore.

Može vas zanimati i ova priča Srbija i Kina: 'Diplomatija vakcina'

Iz Vlade kažu da NR Kina učestvuje u “COVAX inicijativi” Svjetske zdravstvene organizacije, što znači da će omogućiti 10 miliona doza vakcina ovom mehanizmu, kao i da obezbjeđuju izvoz vakcina u zemlje koje se nalaze u stanju hitne potrebe i koje su odobrile hitnu upotrebu istih.

Ovime su, poručuju iz Vlade Crne Gore, potvrđene najave kineskog predsjednika Si Đinpinga da će kineska vakcina protiv korona virusa postati globalni proizvod i kineski doprinos osiguranju pristupačnosti i dostupnosti vakcina zemljama u regionu.

Na osnovu analize 1.901 uzorka na korona virus u Croj Gori, rezultat je bio pozitivan na Covid 19 za 484 osoba u posljednja 24 sata. Preminulo je deset osoba. Najviše novozaraženih je u Podgorici 180, Nikšiću 77, Budvi 32, Herceg Novom 28, Pljevljima 27, Ulcinju 26, Bijelom Polju 17…

U Crnoj Gori je, prema posljednjem dnevnom presjeku, 8.468 aktivnih slučajeva COVID 19, a od početka pandemije preminulo je 926 osoba.