Vijeće ministara BiH razmotrit će prijedlog za ograničenje uvoza mesa

Mesnica u supermarketu u Sarajevu (fotoarhiv)

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine pripremilo je odluku o ograničenju uvoza mesa na 200 dana, odnosno uvođenja određenih dadžbina, a postoji spremnost da Vijeće ministara prihvati tu odluku, potvrdio je 3. februara predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (Savez nezavisnih socijaldemokrata, SNSD).

U odgovoru na pitanje poslanika Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Jasmina Emrića na sjednici tog Doma Tegeltija je naveo da su prethodno entitetska ministarstva poljoprivrede i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH procijenili da nema potrebe za uvođenjem carina na uvoz svježeg i rashlađenog svinjskog i goveđeg mesa u BiH.

"Svjedoci smo natpisa u medijima gdje određeni drugi učesnici u cijelom procesu lanca poljoprivredne proizvodnje, koji se bave preradom mesa, apsolutno se protive toj odluci. Mislim da postoji dovoljno spremnosti da Savjet ministara prihvati ovaj prijedlog koji je došao od Vlade RS-a (Vlade Republike Srpske)", poručio je Tegeltija.

Pročitajte više

Bakajlić: Poljoprivrednici iz cijele BiH izaći će pred Parlament, farme propadajuPoljoprivrednici BiH: Država hitno da donese mjere u zaštiti domaće proizvodnje

Istaknuo je da je ta procjena temeljena na činjenici da je u 2020. godini smanjen uvoz te vrste mesa u odnosu na 2019. godinu, a istovremeno je povećan izvoz te vrste mesa.

Tegeltija je dodao je da je prije nekoliko dana Ministarstvo poljoprivrede RS-a tražilo od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH uvođenje ograničenja na uvoz tih vrsta mesa.

Grupa prerađivača i uvoznika mesa u BiH oglasila se 3. februara naglašavajući moguće probleme s tržišnim viškovima u primarnoj domaćoj proizvodnji i uzgoju žive stoke (bikovi i svinje) te potencijalnim reperkusijama koje bi mogle pogoditi i građane.

"Ovih dana se u javnosti pojavila informacija da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa planira pred Vijeće ministara BiH staviti prijedlog mjera koji bi trebao da riješi problem uzgajivača s jedne, a s druge strane da kreira probleme uvoznicima i prerađivačima mesa i napravi poremećaj i višestruko poskupljenje mesa i proizvoda od mesa na tržištu", navode u pismu prerađivački i uvoznici mesa.

Ovakvim pristupom problemu bili bi oštećeni ne samo uvoznici i prerađivači već i krajnji potrošači i konzumenti kroz ogromno povećanje cijena mesa i mesnih prerađevina uz nesaglediv poremećaj na tržištu.

Prema pomenutom prijedlogu zaštitne mjere bi podrazumijevale da se na uvoz svježeg i rashlađenog mesa plaćaju pune carinske stope + 2,5 KM (1,25 eura) po kilogramu u periodu od 200 dana.

U nastavku saopćenja su pojasnili zašto ovaj prijedlog nije dobro rješenje i koje su negativne posljedice koje će na tržištu uzrokovati ogromne štete, kako uvoznicima i prerađivačima, tako i krajnjim konzumentima.

"Broj uzgajivača goveda i svinja koji potenciraju zatvaranje tržišta na ovakav način, i koji su već bonirani sredstvima koje dobijaju kao podsticaj za proizvodnju je neuporedivo manji od broja uposlenika koji rade u firmama koje se bave uvozom i preradom mesa i koji bi ovakvim mjerama bili pogođeni. Radi se o desetinama hiljada uposlenika i članova njihovih porodica", navedeno je u pismu prerađivača i uvoznika mesa iz BiH.

Možda vas interesuje Košarac: Poljoprivrednici izmanipulisani, oni traže ostavku

S druge strane, Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Bosne i Hercegovine na sastanku 25. januara u Vogošći kod Sarajeva zatražili su od Vijeća ministara BiH konkretne mjere u zaštiti domaće proizvodnje, te ponovili zahtjev za smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca.

Kako je najavljeno iz Udruženja, ukoliko do februara zahtjevi ne budu ispunjeni, poljoprivrednici u BiH će održati proteste.