Zaštitna oprema od EU za zdravstvene radnike u Bihaću

Paketi sa vrijednom zaštitnom opremom za potrebe Zavoda za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona, Bihać (26. januar)

Evropska unija (EU) uručila je 38.877 KM (19.400 eura) vrijednu zaštitnu opremu Zavodu za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona, saopšteno je iz Delegacije EU u Bosni i Hercegovini (BiH).

Riječ je o hirurškim maskama, FFP2 zaštitnim maskama i zaštitnim ogrtačima za zdravstvene radnike Unsko-sanskog kantona, u okviru podrške EU institucijama u BiH u odgovoru na pandemiju COVID-a 19.

Šef ureda Banja Luka pri Delegaciji EU u BiH Stefano Donati kazao je prilikom dodjele opreme da je u posljednjih mjeseci medicinskim ustanovama Unsko-sanskog kantona isporučena oprema u vrijednosti od oko 445.000 eura.

"Ovo je još jedan konkretan primjer podrške EU građanima Unsko-sanskog kantona. Zaštita zdravlja i sigurnost građana je naš prioritet", rekao je Donati.

Kako bi se osigurao bezbjedan rad medicinskih i radnika u hitnim službama, do kraja januara 2021. će u okviru podrške EU biti isporučeno ukupno 1.100.000 hirurških maski, 110.000 N95/FFP2 zaštitnih maski i 50.000 zaštitnih ogrtača institucijama u Banjoj Luci, Bihaću, Brčko distriktu, Goraždu, Livnu, Mostaru, Orašju, Travniku, Tuzli i Zenici.

Oprema je nabavljena kroz projekat podrške odgovoru na pandemiju korona virusa koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), za koji je EU osigurala ukupno sedam miliona eura.