Dostupni linkovi

EU uručila zaštitnu opremu zdravstvenim institucijama u BiH


Zaštitna oprema, donacija EU u bolnici u Brčkom

Evropska unija nastavlja isporuke zaštitne opreme u okviru podrške bh. zdravstvenim institucijama u odgovoru na pandemiju COVID-19, rečeno je iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

„Delegacija je tokom proteklih četiri dana dostavila ukupno 253.725 hirurških maski, N95/FFP2 zaštitnih maski i zaštitnih ogrtača Katonalnoj bolnici u Goraždu, Brčko Distriktu, Zavodu za javno zdravstvo Posavskog kantona u Orašju, Civilnoj zaštiti Zeničko-Dobojskog kantona, i Kriznom štabu Srednjobosanskog kantona u Travniku, ukupne vrijednosti 107.061 KM, u partnerstvu sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH“, navode iz Delegacije.

Kako bi se osigurao siguran rad medicinskih i radnika u hitnim službama, potvrđeno je da će do kraja januara 2021. u okviru podrške Evropske unije biti isporučeno ukupno 1.100.000 hirurških maski, 110.000 N95/FFP2 zaštitnih maski i 50.000 zaštitnih ogrtača institucijama u Banjoj Luci, Bihaću, Brčko Distriktu BiH, Goraždu, Livnu, Mostaru, Orašju, Travniku, Tuzli i Zenici.

Inače, donirana oprema je dio medicinske pomoći Evropske unije za BiH u borbi protiv pandemije, ukupne vrijednosti sedam miliona eura, a koja se od marta ove prošle godine isporučuje širom zemlje.

Oprema je nabavljena u skladu sa standardima EU za javne nabavke kroz projekat koji provodi UNDP BiH.

XS
SM
MD
LG