Gudeljević: Krajem januara ili u februaru prve doze vakcina u BiH 

Iz Bosne i Hercegovine do sada su upućene porudžbine putem dva mehanizma za vakcine protiv korona virusa.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine (11. januara) održalo je sastanak sa predstavnicima entitetskih zavoda za javno zdravstvo i predstavnicima Agencije za lijekove Bosni i Hercegovini (BiH), na kojem se razgovaralo o procesu uvoza i distribucije vakcina u BiH, potvrdila je ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević.

Iz Bosne i Hercegovine do sada su upućene porudžbine putem dva mehanizma za vakcine protiv korona virusa.

„Iskazane potrebe u oba mehanizma će dolaziti u više alokacija, a nadležne zdravstvene institucije će identificirati krajnje korisnike istih“, poručila je ona tokom odgovora na delegatsko pitanje o nabavci vakcina na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PS BiH).

Pročitajte i ovo: Niko ne zna kada stiže vakcina u BiH

Prethodno je Bariša Čolak, delegat Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH rekao je da se izjavama brojnih predstavnika vlasti na raznim nivoima stvorila konfuzija, te ministrici Gudeljević postavio pitanje u kojoj fazi je postupak nabavke cjepiva.

„Mi još sa sigurnošću ne znamo kad će to cjepivo stići, ko ga nabavlja i ko su mjerodavne institucije za njegovu nabavku, a ne znamo ni imamo li dovoljno kapaciteta za skladištenje one vrste cjepiva koja bi se trebala skladištiti na nižim temperaturama i još mnogo toga“, poručio je on.

Pročitajte i ovo: Entitetsko vakcinisanje u Bosni i Hercegovini

Ministarstvo civilnih poslova BiH je naručilo 1.232.000 doza kroz COVAX mehanizam, za 20 posto populacije putem Globalnog saveza za vakcine (GAVI).

Ministrica Gudeljević je potvrdila da su u ime zdravstvenih institucija iskazane potrebe za nabavkom dodatnih 892.000 doza vakcina proizvođača Pfizer i Moderna u okviru EU mehanizma.

„To bi bilo dovoljno za početak, za cijepljenje najranjivijih kategorija stanovništva BiH. Vrijeme i količinu isporuke odredit će GAVI, odnosno Evropska komisija sukladno njihovom planu distribucije“, poručila je Gudeljević.

Dodala je da bi prema najavama prva tranša u manjoj količini mogla stići u Bosnu i Hercegovinu krajem januara ili u februaru i da bi „cjepiva i ostalih proizvođača mogla distribuirati u prvom kvartalu 2021. godine“.