Brojni bh. zvaničnici na listi Tužilaštva BiH za saslušanje u predmetu 'Ikona'

Iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i dalje tvrde da ikona koju je poklonio Lavrovu nije ukradena.

U cilju provjera navoda u predmetu formiranom na temelju dopisa ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Bisere Turković, u javnosti poznatom kao predmet "Ikona", Tužilaštvo BiH vrši provjere i saslušat će sve osobe koje su bile uključene u organizaciju posjete ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE).

"U okviru navedenog predmeta provode se radnje i aktivnosti, kao i zahtjevi i prikupljanje dokumentacije putem međunarodne pravne pomoći, te će u okviru tog predmeta biti saslušan i veleposlanik BiH u Moskvi. Također će se saslušati i sve osobe koje su sudjelovale u organiziranju ove posjete, kao i sva tri člana Predsjedništva BiH, zbog eventualnih propusta i dešavanja kojima je narušen ugled Bosne i Hercegovine", navodi se u saopštenju Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Pročitajte više Šta će dalje biti sa ikonom koju Rusija vraća BiH?

Tužilaštvo BiH je 18. decembra, nakon navoda o mogućoj zloupotrebi, formiralo predmet. Tada su potvrdili da će izvršiti provjere "u vezi s ikonom Svetog Nikole koju je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poklonio ministru Sergeju Lavrovu".

Rusija je 23. decembra vratila ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi pozlaćenu ikonu, koja je nastala prije 300 godina i pronađena u Luganjsku, koji se nalazi na okupiranoj teritoriji Ukrajine, nakon što je izražena sumnja da se radi o ukrajinskom nacionalnom blagu.

"Ukrajinska ikona opekla je ruke čak i iskusnim ciničnim ruskim diplomatama koji su je se odrekli. Ali, gospodin Dodik i dalje laže, nadmašujući svoje starije prijatelje. Ukrajina i dalje zahtijeva povratak ikone", napisao je Dimitro Kuleba (Dmytro Kuleba), ukrajinski ministar vanjskih poslova na Twitteru.

Ne propustite da pročitate Ukrajinski šef diplomatije tvrdi da Dodik o ikoni ne govori istinu

Kuleba je reagovao na izjave Milorada Dodika od utorka (5. januar), koji je nakon izlaska iz bolnice, u kojoj je boravio zbog zaraze korona virusom, negirao da je ikona ukrajinsko vlasništvo, te ustvrdio da je "priča izmišljena u Federaciji BiH [jedan od dva entiteta u BiH, drugi je Republika Srpska (RS)]".

"Vi ste izmislili to iz Federacije BiH i lažnu priču napravili. Ukrajina nikada nije postavila pitanje nestanka te ikone. Radi se o porodičnoj ikoni. Ni dan-danas organi vlasti nisu tražili tu ikonu", kazao je Dodik.

Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH je 5. januara u Banjoj Luci kazao da će "pozvati ljude koji su mi dali tu ikonu i javno vratiti".

On je pozlaćenu ikonu ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu uručio tokom sastanka održanog 14. decembra u Istočnom Sarajevu.

Možda vas interesuje U potrazi za umetninama kojima je trag predugo izgubljen