UAE: Efikasnost Sinopharm vakcine 86 odsto

Sinofarm (Sinopharm) vakcina protiv korona virusa

Eksperimentalna vakcina Kineske nacionalne farmaceutske grupe Sinofarm ima efikasnost od 86 odsto, saopštilo je u srijedu Ministarstvo zdravlja Ujedinjenih Arapskih Emirata /UAE/ pozivajući se na rezultate završne faze testiranja, javlja Reuters.

Ovi pozitivni podaci uslijedili su nakon što su dobre rezultate testiranja svojih vakcina ranije objavili zapadni rivali "Fajzer", "Moderna" i "Astra Zeneka", kao i Rusija.

Pročitajte i ovo: Potrebna dodatna ispitivanja vakcine AstraZenece i Oxforda  

UAE i "Sinofarm" nisu saopštavali rezultate prethodnih faza ispitivanja vakcine.

Emirati su u julu počeli treću fazu kliničkih testova medikamenta koji je razvio Institut za biološke proizvode iz Pekinga, koji radi u sastavu "Sinofarma".

Analiza ukazuje na stoodstotnu efikasnost u sprečavanju umjerenih i ozbiljnih slučajeva bolesti i nema ozbiljnih bezbjednosnih primjedbi, navodi Ministarstvo zdravlja.

U saopštenju se dodaje da je vakcina zvanično registrovana, ali nije navedeno više detalja. U testiranju u Emiratima učestvovala je 31.000 volontera 125 različitih nacionalnosti.

Nije navedeno da li ima sporednih efekata, koliko se učesnika testova razboljelo niti koliko je volontera dobilo vakcinu ili placebo.

Pročitajte i ovo: Devedesetogodišnja Britanka prva primila vakcinu protiv COVID-19