Dostupni linkovi

Potrebna dodatna ispitivanja vakcine AstraZenece i Oxforda  


AstraZeneca i Univerzitet Oxford moraju obaviti dodatna istraživanja kako bi potvrdili da li njihova vakcina može biti 90 posto efikasna, pokazali su podaci objavljeni u utorak u naučnom magazinu The Lancet. Ove informacije potencijalno će usporiti mogući dalji proces o odobravanju i isporuci ove vakcine.

Detalji istraživanja AstraZenece su sa nestrpljenjem isčekivani od kada su prošlog mjeseca objavili prve informacije o efikasnosti svoje vakcine.

Kako je ranije saopšteno, efikasnost vakcine kod 8.895 učesnika koji su dobili dvije doze bila je 62 posto, dok je među 2.741 volontera koji su dobili pola doze, pa zatim cijelu dozu efikasnost bila 90 posto. Još uvijek nema objašnjenja kako je moguće da je kod pacijenata koji su dobili manju dozu vakcine postignuta veća efikasnost.

Kako podaci studije pokazuju sveukupna efikasnost vakcine je 70,4 posto, na osnovu svih rezultata istraživanja, što je i dalje iznad 50 posto minimuma kojeg je postavila američka Uprava za lijekove i hranu.

Drugi kandidati, Pfizerova i BioNtechova vakcina, koja je danas krenula sa upotrebom u Velikoj Britaniji, kao i vakcina Moderne, prijavili su efikasnost veću od 90 posto u trećoj fazi istraživanja.

No, vakcina AstraZenece smatra se posebno važnom za suzbijanje pandemije u zemljama u razvoju, obzirom da bi bila jeftinija i lakša za distribuciju.

“Osnovna poruka je da je učinkovitost oko 70 posto, ali sa jasnim opisom njegove nesigurnosti. Statistička nesigurnost je da bi efikasnost mogla biti 55 posto ili visoko na 80 posto,” rekao je Stephen Evans, profesor farmaepidemiologije u Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu, prenosi Reuters.

Mene Pangalos, voditeljica neonkološkog istraživanja i razvoja AstraZenece, rekla je da bi se zahtjevi za odobrenje još uvijek mogli podnijeti krajem godine.

“Nadamo se da nakon što regulatorna tijela pregledaju podatke, možemo dobiti odobrenje.”

XS
SM
MD
LG