Srbija glasala protiv rezolucije UN o Krimu

Za ovaj tekst rezolucije glasale su 63 zemlje, 17 je bilo protiv, dok su 62 zemlje bile uzdržane

Predstavnici Srbije u Ujedinjenim nacijama (UN) su na Generalnoj skupštini UN glasali protiv rezolucije u kojoj se traži od Rusije da što pre prekine "privremenu okupaciju" Krima, ukrajinskog poluostrva koje je ta zemlja pripojila 2014. godine.

U rezoluciji usvojenoj 7. decembra se, između ostalog, "poziva Rusija kao okupirajuća sila da odmah, potpuno i bezuslovno povuče svoje vojne snage sa Krima i bez odugovlačenja prekine svoju privremenu okupaciju ukrajinske teritorije".

Takođe, zvanična Moskva se poziva da odmah prekine sa "daljom destabilizacijom Krima prebacivanjem razvijenih sistema oružja, aviona i raketa sa nuklearnim kapacitetom, oružja, municije i vojnog osoblja ka teritoriji Ukrajine".

Za ovaj tekst rezolucije glasale su 63 zemlje, 17 je bilo protiv, dok su 62 zemlje bile uzdržane.

Pročitajte i ovo: UN usvojio rezolucije o Krimu i Rohindžama, Srbija odsutna

Rezoluciju su, između ostalih, podržale Sjedinjene Države, Velika Britanija, Nemačka i Francuska.

Osim Srbije, protiv su glasale Rusija, Kuba, Belorusija i Kirgistan.
Sve zemlje koje se graniče sa Srbijom podržale su rezoluciju, osim Bosne i Hercegovine (BiH) koja je bila uzdržana.

Tekst rezolucije nije obavezujući, ali ima političku težinu. Predložilo ga je 40 zemalja, među kojima su evropske (Velika Britanija, Francuska, Nemačka, baltičke zemlje i druge), SAD, Australija, Kanada i Turska.

U sukobu između proruskih boraca i ukrajinskih trupa poginulo je više od 13.000 ljudi od 2014. godine, kada je Rusija pripojila Krim i kada su se proruske snage na istoku Ukrajine pobunile protiv Kijeva.