Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH 3. decembra o slučaju Tegeltija

Predsjednik VSTV Milan Tegeltija na sjednici VSTV na kojoj je razmatran njegov rad nakon afere 'Potkivanje' Sarajevo, maj 2019.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH održat će 3. decembra vanrednu sjednicu na čijem je dnevnom redu samo jedna tačka, aktuelna situacija, saopšteno je 30. novembra iz VSTV-a.

Sjednica je sazvana nakon što je Ured disciplinskog tužioca VSTV BiH 26. novembra zaprimio prijavu protiv Milana Tegeltije, predsjednika VSTV, koji se našao u središtu nove afere kada je portal Istraga.ba objavio audio snimak navodnog razgovora Tegeltije i bivše članice VSTV-a Milijane Buhe.

Pročitajte i ovo: Predsjednik VSTV BiH prijavljen zbog 'razgovora o konkursu'

U razgovoru koji se vodio prije više od godinu dana bilo je riječi o imenovanju Buhine sestre na jednu od pravosudnih funkcija.

Nakon prijave protiv Tegeltije, Zajedničko koordinaciono tijelo udruženja sudija i tužilaca u BiH zatražilo je hitnu sjednicu VSTV. Naveli su također da smatraju kako je stavljanje ove teme na dnevni red sjednice VSTV i omogućavanje da javnost prati raspravu potrebno kako bi se donekle očuvalo poljuljano dostojanstvo i povjerenje javnosti u pravosuđe.

"Zahtijevamo da se hitno sazove sjednica VSTV BiH, uključujući i proceduru prestanak mandata, koja će utvrditi da li ponašanje predsjednika VSTV-a, u kontekstu objavljenog audio-snimka, zadovoljava zakonski standard da obavlja svoje dužnosti na pravilan, djelotvoran ili nepristrasan način", navodi se u zahtjevu Zajedničkog koordinacionog tijela udruženja sudija i tužilaca u BiH od petka.

Kancelarija visokog predstavnika za BiH pozvala je isti dan Tegeltiju da podnese ostavku.

Tegeltija je u nedjelju na svom Twitter nalogu objavio kako je članovima VSTV poslao poruku Viber grupu za brzu komunikaciju u vezi sa zakazivanjem sjednice VSTV koja nije otvorena za javnost i kazao kako je njegova poruka poslije "nepunih dva sata objavljena na portalu Istraga.ba". Prema navodima portala Tegeltija je pozvao članove VSTV da dan prije vanredne sjednice održe konsultacije u Banja Luci.


Nazvao je to "obavještajnim napadom na instituciju" VSTV.

Ovo je druga afera u godinu dana u čijem se središtu našao Tegeltija.

Ranije u aferi nazvanoj "Potkivanje", Tegeltija se na video snimku dovodio u vezu s koruptivnim radnjama, odnosno da je preko posrednika, inače službenika SIPA BiH, ugovarao klijente kojima je trebalo "ubrzati" predmete u BiH pravosuđu.

Pročitajte i ovo: Istraga protiv Tegeltije zbog snimka iz kafane

Tužilaštvo BiH kasnije je podiglo optužnicu protiv aktera. Tegeltija je oslobođen sumnji i u slučaju se pojavio kao svjedok.

Afera nazvana "Potkivanje" i pored protesta u Sarajevu, te brojnih zahtjeva opozicije za smjenu Tegeltije, uz osudu međunarodne zajednice, nije imala negativne posljedice po predsjednika VSTV-a.