Dostupni linkovi

OHR poziva Milana Tegeltiju da podnese ostavku


 Milan Tegeltija
Milan Tegeltija

Kancelarija visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR BiH) pozvala je u petak, 27. novembra predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta VSTS BiH Milana Tegeltiju da podnese ostavku, nakon što se našao u središtu nove afere.

"Kako bi se vratio integritet ovoj istaknutoj pravosudnoj funkciji, gospodin Tegeltija treba pokazati profesionalnu i ličnu čestitost i preduzeti korak koji se očekuje nakon kontinuirano neadekvatnog obavljanja svojih dužnosti. To bi takođe pomoglo da se popravi imidž VSTS-a koji je dodatno narušen ovim aktivnostima. VSTS zaslužuje drugačijeg, profesionalnog predsjednika", naveli su u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) u OHR-u.

Protiv predsjednika VSTS-a Milana Tegeltije podnesena je disciplinska prijava nakon što se u javnosti pojavio snimak razgovora Tegeltije o imenovanju sestre bivše članice VSTS Milijane Buha na jednu od pravosudnih funkcija.

Na objavljenom snimku razgovora - za koji je Tegeltija potvrdio da je obavio sa bivšom članicom VSTV Milijanom Buha - čuje se Tegeltijin odgovor, na, kako je sam objasnio, Buhin „pokušaj da zatraži savjet o imenovanju njene sestre na pravosudnu funkciju“.

U OHR-u poručuju kako je “reputacija bosanskohercegovačkog pravosuđa je trenutno na dnu, a s pojavom ovog snimka pretrpjela je još jedan snažan udarac”.

“Razgovori poput onog koji se čuje na snimku istinski demoraliziraju i djeluju demotivirajuće za cjelokupno pravosuđe, a ono je temelj svake države i svakog društva. Dovode u pitanje kredibilitet institucija i rad svih poštenih i predanih profesionalaca u pravosudnim institucijama BiH na svim nivoima, uključujući i one članove VSTV-a koji žele raditi u službi ove institucije” ističu u OHR-u.

U Kancelariji visokog predstavnika ocjenjuju kako je nakon nove afere, te nakon tzv. afere 'Potkivanje', teško, štaviše gotovo nemoguće obnoviti integritet predsjednika VSTS-a.

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija bio je u središtu i afere “Potkivanje”, zbog koje je u Parlamentarnoj skupštini BiH u maju 2019. godine formirana posebna parlamentarna komisija za utvrđivanje stanja u pravosuđu.

U toj aferi Tegeltija se na videosnimku dovodio u vezu s koruptivnim radnjama, odnosno da je preko posrednika, inače službenika Agnecije za istrage i zaštitu - SIPA BiH, ugovarao klijente kojima je trebalo "ubrzati" predmete u BiH pravosuđu.

Tužilaštvo BiH kasnije je podiglo optužnicu protiv aktera, Tegeltija je oslobođen sumnji, a u slučaju se pojavio kao svjedok.

Krajem maja 2019. godine Nermin Alešević je medijima ustupio vlastiti video materijal u kojem Tegeltija i Alešević razgovaraju o predmetu koji se nalazi u Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Tom prilikom Tegeltija govori da će vidjeti sa Dalidom Burzić, tadašnjom glavnom tužiteljicom Kantona Sarajevo, zbog čega se odugovlači rješenje Alešićevog predmeta. U društvu s njima bio je i inspektor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Marko Pandža kojem je Alešević dao 2.000 KM (1.000 evra) da bi se ubrzala istraga.

XS
SM
MD
LG