U Srebrenici otkrivena masovna grobnica, uočena najmanje tri tijela

Masovna grobnica otkrivena je u četvrtak, 12. novembra prilikom ekshumacije na lokalitetu Kragljivoda u opštini Srebrenica, saopšteno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (BiH).

‘Do sada su u ovoj grobnici uočena kompletna tijela najmanje tri žrtve’ uz koje je pronađena odjeća i obuća navode iz tog Instituta, a prema njihovim saznanjima ‘postoje jasne indicije da se radi o bošnjačkim žrtvama koje su 1993. godine nastradale na ovom području’.

Ukoliko ne bude okončana danas, ekshumacija će biti nastavljena i u petak.

“Posmrtni ostaci žrtava će nakon ekshumacije biti prebačeni Komemorativni centar u Tuzli (sjeveroistok BiH) radi kriminalističko – tehničke obrade i izuzimanja koštanih uzoraka kako bi se utvrdio identitet žrtava uz pomoć DNK metode”, saopšteno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

Ekshumacijom na terenu rukovodi Tužilaštvo BiH, a na lokaciji se nalaze i patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe i Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) BiH, radnici i mehanizacija, a lokaciju osiguravaju policijski službenici.

U četvrtak je, po naredbi Tužilaštva BiH, započeo i proces otvaranja 11 mezara na mezarju Ivijci na području Brčko distrikta (sjever BiH), kako bi se ranije ukopanim žrtvama dodali naknadno pronađeni posmrtni ostaci.

Pročitajte i ovo: Još uvijek se traga za 7.547 nestalih osoba u BiH

Uz Međunarodni dana nestalih osoba, koji je obilježen u augusta, Institut za nestale osobe BiH objavio je podatak da se još uvijek traga za 7.547 nestalih osoba u Bosni i Hercegovini.