Senator McConnell kaže da Trump ima pravo da istraži 'izborne nepravilnosti'

Lider republikanske većine u Senatu Mitch McConnell i američki predsjednik Donald Trump

Lider republikanske većine američkog Senata Mitch McConnell rekao je u ponedeljak da je predsjednik Donald Trump u potpunosti u okviru svojih prava da istraži “nepravilnosti” prošlosedmičnih izbora, piše Reuters.

U govoru u Senatu McConnell nije se osvrnuo na novoizabranog predsjednika Joe Bidena i izabranu potpredsjednicu Kamalu Harris.

“Predsjednik Trump ima 100 posto pravo da istraži navode o nepravilnostima i istraži svoje pravne mogućnosti”, rekao je McConnell.

Ranije u ponedeljak dva druga republikanska senatora Susan Collins i Ben Sasse čestitali su Bidenu.

“On voli ovu zemlju i želim mu svaki uspjeh”, rekla je Collins. Ona i Sasse su među rijetkim republikancima, uključujući i senatora Mitta Romneya, koji su čestitali demokatskom kandidatu na pobjedi na izborima.

Collins koja je također u utorak osvojila novi mandat ipak je dodala da Trump treba imati priliku da postavi pitanje o rezultatima izbora.

Pročitajte i ovo: Biden primenjuje svoj program, dok Trump ne priznaje poraz

Iako je Biden pobijedio sa 279 elektora u odnosu na Trumpovih 214, republikanski predsjednik nije priznao poraz, te nastavlja sa pravnim procesima, tvrdeći da je došlo do izborne prevare.

Većina republikanskih senatora nije se oglasila o Bidenovoj pobjedi. Pojedini, poput senatora Lindseya Grahama pozvali su Trumpa da nastavi sa pravnom borbom.

Brojanje glasova još uvijek se nastavlja nakon veoma neizvjesne trke na predsjedničkim izborima između Trumpa i Bidena, no mediji su u subotu, nakon što je pobijedio u Pennsylvaniji, demokratskog kandidata Joe Bidena proglasili za novog predsjdnika.

Pročitajte i ovo: Profesor Spitzer: Nema dokaza koji bi podržali tvrdnje o izbornoj krađi u SAD

Trump je osvojio 214 glasova, Biden 279, no kampanja aktuelnog predsjednika nastavlja sa podnošenjem tužbi zbog navodnih izbornih neregularnosti na izborima.