Hiljade vjernika u Podgorici odaju poštu mitropolitu Amfilohiju

Vaš browser nepodržava HTML5

Podgorica: Vjernici Srpske crkve odaju poštu mitropolitu Amfilohiju

Posmrtni ostaci mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija, dovezeni su u subotu 31. oktobra oko 14 časova iz Cetinjskog manastira, gdje je ranije danas održana liturgija, u hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, kako bi vjernici u mimohodu odali posljednju počast.

Doček posmrtnih ostataka mitropolita Amfilohija u Podgorici 31. oktobra

Iz Mitropolije crnogorsko primorske je saopšteno da se hiljade ljudi u Cetinjskom manastiru oprostilo od mitropolita Amfilohija, te da će isto biti i u Podgorici u subotu i nedjelju kada je planirana sahrana.

Pročitajte i ovo: Sahrana mitropolita Amfilohija u nedjelju, partijarh Irinej služi liturgiju

Iz Mitropolije su apelovali na građane i učesnike ispraćaja da se pridržavaju zdravstvenih mjera, da nose maske i drže distancu. Sličan apel je prethodno uputio i Opštinski tim za zaštitu i spašavanje Prijestonice Cetinje koji je zamolio “sve da se uzdrže od tradicionalnog načina oprosta od pokojnika cjelivanjem (ljubljenjem)”.

U međuvremenu je objavljeno da je Sinod Srpske pravoslavne crkve, nakon smrti mitropolita Amfilohija, na telefonskoj sjednici za administratora Eparhije crnogorsko primorske postavio Episkopa budimljansko nikšićkog Joanikija.

Pročitajte i ovo: Amfilohije Radović: Mitropolit molitve i kletve

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da će prisustvovati sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u Crnoj Gori u nedelju."Za nekoliko sati putujem u Podgoricu. Prisustvovaću sahrani Mitropolita crnogorsko - primorskog Amfilohija i razgovaraću sa predstavnicima srpskog naroda u Crnoj Gori", objavio je Vučić na zvaničnom Instagram nalogu.

Episkop Joanikije je najavio dolazak na sahranu srpskog člana predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Mitropolit Amfilohije će biti sahranjen u nedjelju 1. novembra u kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, čemu će prethoditi liturgija koju će održati srpski patrijarh Irinej.

Mitropolit Amfilohije je preminuo u Kliničkom centru Crne Gore nakon komplikacija u toku oporavka od COVID-19.

Izraze saučešća Srpskoj pravoslavnoj crkvi poslali su predsjednik Crne Gore, Skupštine i Vlade, lideri političkih partija, predstavnici Evropske unije i ambasadori, kao i predsjednici Srbije i Republike Srpske. Mandatar za sastav nove Vlade Zdravko Krivokapić je zatražio od tehničke Vlade da dan sahrane mitropolita Amfilohija proglasi danom žalosti.

Za dan žalosti 1.novembar proglašen je u primorskim opštinama, Budva, Kotor, Tivat i Herceg Novi, u kojima je na vlasti nova parlamentarna većina.

Vaš browser nepodržava HTML5

Mitropolit Amfilohije - lik i djelo

Za izvještavanje sa liturgije i sahranu mitropolita Amfilohija, prijavio se veliki broj medija iz Crne Gore i inostranstva, a kako je najavljeno događaj će direktno prenositi Javni servis Televizija Crne Gore.

Mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije je prethodnih 30 godina bio na čelu Mitropolije u Crnoj Gori.