Dostupni linkovi

Vučić ide u Podgoricu na sahranu Amfilohiju


Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da će prisustvovati sahrani mitropolita Amfilohija u nedelju, 1. novembra, u Podgorici.

"Za nekoliko sati putujem u Podgoricu. Prisustvovaću sahrani Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija," napisao je Vučić na Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Sahrana će se održati u kripti Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

To će biti prvi put da Vučić ide u Crnu Goru, otkako je na visokim državnim pozicijama.

Prethodno je vladika Joanikije kazao da sa na sahranu ne zove, jer je takav običaj, ali da blagonaklono gleda na eventualni dolazak Vučića u Podgorici jer, kako je istakao, narod to želi.

"Pošto predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, od kada je na toj visokoj dužnosti, nije posjetio Crnu Goru, mislim da bi njegov dolazak na sahranu mitropolita Amfilohija bio dobar početak novih, bliskijih nego do sada, i boljih, odnosa između Srbije i Crne Gore, što je nasušna potreba i želja naroda iz obje zemlje. Takav je običaj kod nas da se na sahranu ne zove. Jasno je da će sahrana mitropolita Amfilohija biti veliki duhovni i svenarodni događaj, a od strane crkve biće svi rado viđeni i dostojno ispoštovani koji budu došli da se oproste sa njim i isprate u bolji svijet ovog novog Božjeg ugodnika", rekao je vladika Joanikije.

Mitropolit crnogorsko-primorski i arhiepiskop cetinjski Amfilohije umro je u petak, 30. oktobra, u Kliničko-bolničkom Centru Crne Gore u Podgorici.

Povodom njegove smrti zvona svih pravoslavnih hramova u Crnoj Gori, sve do sahrane, zvoniće u 10, 12 i 16 časova, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP).

Mandatar za sastav nove vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić na svom nalogu na Tviteru pozvao je odlazeću crnogorsku vladu da povodom smrti mitropolita Amfilohija proglasi dan žalosti.

Crnogorski Javni servis RTCG direktno će pratiti sahranu arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, saopštila je Mitropolija crnogorsko primorska.


Prema Ustavu Srpske pravoslavne crkve (SPC), naslednika preminulog mitropolita crnogorsko- primorskog Amfilohija bira Sabor SPC, a pošto je njegovo održavanje neizvesno zbog epidemije korona virusa, za administratora je postavljen vladika budimljansko-nikšićki Joanikije.

Sabor SPC, inače, se održava jednom godišnje, u maju.

XS
SM
MD
LG