SPS saopštio imena ministara: Ružić na čelu prosvete, Tončev bez portfelja

Branko Ružić novi je ministar prosvete Srbije

Dosadašnji ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić biće prvi potpredsednik nove Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštila je u ponedeljak uveče Socijalistička partija Srbije (SPS) čiji je Ružić potpresednik. Kako su naveli, Novica Tončev koji je takođe potpredsednik SPS, biće ministar bez portfelja.

Osim Ružića i Tončeva, socijalisti su objavili i da će iz redova njihove partije biti generalni sekretar Narodne skupštine Veljko Odalović, član predsedništva SPS, a da će „na drugim najvišim odgovornim mestima van Vlade Srbije, biti i potpredsednici SPS Aleksandar Antić i Slavica Đukić Dejanović. Antić je do sada bio ministar energetike, a Đukić-Dejanović ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku.

Pročitajte i ovo: Buduća Vlada Srbije: Vulin šef policije, Stefanović odbrane, Selaković diplomatije

Nova vlada Srbije imaće 21 ministarstvo, a imena većine članova buduće vlade mandatarka Ana Brnabić saopštila je u nedelju, 25. oktobra. Tada je rečeno da su SPS-u pripala ministarstva prosvete i jedno bez portfelja, ali da će SPS naknadno imenovati svoje kadrove.

Potpredsednik SPS-a Đorđe Milićević rekao je da je „SPS izrazila zadovoljstvo postignutim dogovorom sa predsednikom Republike Srbije i predsednikom Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandrom Vučićem o strateškoj saradnji i partnerstvu u narednom periodu“, saopšteno je iz SPS-a.

„Izražavamo spremnost da damo svoj puni doprinos u realizaciji šest ključnih ciljeva koje je definisao predsednik Republike Srbije i SNS Aleksandar Vučić“, rekao je Milićević, navodi se u saopštenju SPS-a.

Predsednik Srbije i lider vladajućeg SNS-a Aleksandar Vučić, saopštio je 20. oktobra da će vlada Srbije, imati šest osnovnih ciljea, od kojih je prvi očuvanje zdravlja građana Srbije i jačanje njenog zdravstvenog sistema. Drugi zadatak su, kako je rekao, interesi Srbije na Kosovu. Treća tačka je borba države protiv mafije. Tačka četiri je očuvanje samostalnog odlučivanja Srbije, a peta tačka ubrzanje reformi, posebno u oblasti vladavine prava. Šesti cilj je ekonomski napredak zemlje.

Pročitajte i ovo: Vučić: Opet izbori 2022, Vlada ograničenog trajanja, Dačić na čelu Skupštine

Novu vladu Srbije, pored SNS-a i njihovih dosadašnjih koalicionih partnera SPS-a čini i Srpski patriotski savez – SPAS Aleksandra Šapića, koji je do sada bio u opoziciji. Ova vlada će, kako je rekao Vučić, biti ograničenog trajanja, odnosno, izbori za naredni sastav parlamenta biće održani najkasnije 3. aprila 2022. godine, zajedno sa redovnim predsedničkim izborima.

Pročitajte i ovo: Skupština Srbije usvojila Zakon o ministarstvima, u sredu izbor Vlade

Skupština Srbije je ranije danas jednoglasno usvojila Predlog Zakona o ministarstvima koji je preduslov za konstituisanje nove Vlade Srbije.

Predsednik Skupštine Srbije, lider SPS-a Ivica Dačić najavio je da će sednica o izboru Vlade biti održana u sredu, 28. oktobra. Tada bi, kako je ranije najvljeno, mandatarka Ana Brnabić trebalo da iznese i svoj ekspoze.