Lavrov ipak ne dolazi u Zagreb 

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov tijekom posjeta široj regiji ipak neće 27. listopada posjetiti Hrvatsku, kako je ranije najavljeno.

U hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova potvrdili su da je posjet odgođen zbog epidemioloških razloga, odnosno zbog velikog broja novozaraženih od korona virusa u obje zemlje, i da će posjet biti obavljen kada se situacija smiri.

Lavrov nije odustao od posjete Ateni 26. listopada i Sarajevu i Beogradu, što je najavljeno za 28. listopada.

Službeni posjet Lavrova Hrvatskoj bio je najavljen već u proljeće ove godine, ali je i tada bio odgođen, također zbog epidemioloških razloga.

Prigodom boravka u Zagrebu trebali su ga primiti hrvatski predsjednik Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, a tijekom posjete trebao je biti potpisan program kulturne suradnje dviju država i posljednji plan konzultacija dvaju ministarstava vanjskih poslova. Lavrov nije bio u Zagrebu već 15 godina.

Hrvatski mediji podsjećaju na povijest hrvatsko-ruskih odnosa od premijera Ive Sanadera koji je otkazao hrvatsko sudjelovanje u kasnije zamrlom energetskom projektu „Južni tok“, koji je trebao dopremati ruski plin do Europe zaobilazeći Ukrajinu sa južne strane, do premijerke Jadranke Kosor i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koje su pokušale zatopliti odnose Zagreba i Moskve, ali bez nekih rezultata.

Sada hrvatska Vlada sudjeluje u europskim sankcijama Rusiji i ne solira poput Orbanove Mađarske, projekt LNG terminala za ukapljeni plin u Omišlju na Krku je pred dovršenjem, čime se otvara konkretna mogućnost diversifikacije dobave energenata za Hrvatsku i ovaj dio Europe, a premijer Andrej Plenković je najavio nastavak hrvatske aktivnosti u projektu „Tri mora“, koji se u Rusiji doživljava kao pokušaj izoliranja Rusije od srednje i zapadne Europe.