Brisel o ruskoj kancelariji u Beogradu: Srbija da uskladi politiku sa EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Brisel, 16. februar 2020.


Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano izjavio je da su briselske institucije “primile k znanju” izveštaje da Ministarstvo odbrane Rusije namerava da otvori kancelariju u Beogradu tvrdeći da je to jačanje vojnih veza sa Srbijom.

“Srbija je identifikovala integraciju u EU kao svoj strateški prioritet i očekuje se da će svoju politiku prema trećim zemljama progresivno uskladiti sa politikom i stavovima koje je usvojila Evropska unija”, poručio je Stano u pisanom odgovoru koji je dostavljen za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Portparol EU takođe podvlači da bi u pogledu vojne saradnje između evropskih zemalja, ovaj sporazum “trebalo da bude u skladu sa međunarodnim sporazumima”.

Ministarstvo odbrane Srbije je saopštilo u utorak, 20 oktobra da je pokrenuta procedura o otvaranju predstavništva Ministarstva odbrane Rusije u Srbiji u skladu sa sporazumom Vlade Srbije i Vlade Rusije.

"Cilj osnivanja predstavništva Ministarstva odbrane Rusije je pružanje podrške i brže rešavanje pitanja u vezi sa vojnotehničkom pomoći, vojnom i vojno-tehničkom saradnjom, a u skladu sa sporazumom između Vlade Srbije i Vlade Rusije o vojno-tehničkoj saradnji", navodi se u saopštenju.

U saopštenju Ministarstva odbrane Srbije dodaje se da je sporazum potpisan na osnovu dogovora predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Beograd potvrdio otvaranje predstavništva ruskog ministarstva odbrane u Srbiji