Dostupni linkovi

Beograd potvrdio otvaranje predstavništva ruskog ministarstva odbrane u Srbiji


Obuka na helikopteru ruske proizvodnje Mi-35 u Nišu, januar 2020.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da je pokrenuta procedura o otvaranju predstavništva Ministarstva odbrane Rusije u Srbiji u skladu sa sporazumom Vlade Srbije i Vlade Rusije.

"Cilj osnivanja predstavništva Ministarstva odbrane Rusije je pružanje podrške i brže rešavanje pitanja u vezi sa vojnotehničkom pomoći, vojnom i vojno-tehničkom saradnjom, a u skladu sa sporazumom između Vlade Srbije i Vlade Rusije o vojno-tehničkoj saradnji", navodi se u saopštenju.

U saopštenju Ministarstva odbrane Srbije dodaje se da je sporazum potpisan na osnovu dogovora predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Ranije je Reuters objavio da je Rusija ovlastila svoje ministarstvo odbrane da otvori kancelariju u Srbiji, na osnovu dokumenta vlade Rusije.

Srbija je prošlog mjeseca obustavila vojne vježbe sa stranim vojskama na šest mjeseci, pozivajući se na pritisak EU da se povuče iz zajedničkih vježbi s Rusijom i Bjelorusijom.

Naredba ruske vlade datira od 15. oktobra, a potpisao ju je premijer Mihail Mišustin. U njoj se navodi da će šef predložene kancelarije pomoći u rješavanju vojnih i tehničkih pitanja u vezi sa rusko-srpskom saradnjom, prenio je Reuters.

Sporazum, koji su jednom potpisale obe strane, daće ruskom zvaničniku u Srbiji pravo da poseti srpske divizije koje koriste rusko naoružanje i vojnu opremu, pod uslovom da se prethodno najave i daju saglasnost.

Kada sporazum potpišu obje strane, dat će ruskom zvaničniku u Srbiji pravo da posjećuje srpske ogranke koji koriste rusko oružje i vojnu opremu, pod uslovom da se prethodno najave i da imaju saglasnost.

Srbija je posljednjih godina iz Rusije nabavila borbene avione MiG-29, kao i helikoptere, tenkove i oklopne transportere.

XS
SM
MD
LG