CIK-u zabranjena objava Izvoda iz Centralnog biračkog spiska za glasanje van BiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) u petak je primila rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH, kojim se CIK-u BiH zabranjuje da na svojoj web stranici izbori.ba objavljuje lične podatke birača upisanih u Izvod iz Centralnog biračkog spiska (CBS) za glasanje van BiH, te nalaže njihovo uklanjanje.

“Centralna izborna komisija BiH nije objavila lične podatke birača upisanih u Izvod iz CBS-a za glasanje van BiH, nego je objavila Izvod iz CBS-a za glasanje van BiH i to sa cilјem obezbijeđenja tačnosti, ažurnosti i ukupnog integriteta Centralnog biračkog spiska”, saopšteno je iz CIK-a.

Ističu da su u skladu sa Izbornim zakonom BiH birački spisak i izvodi iz njega javni.

Iz CIK-a napominju da je u periodu od 18. jula do 17. avgusta sa ciljem obezbijeđenja tačnosti biračkog spiska vršeno izlaganje privremenih biračkih spiskova za glasanje u BiH.

U saopštenju se napominje da tada izloženi i objavljeni privremeni birački spiskovi nisu sadržavali ništa manje podataka o biraču. Nadalje, naglašavaju da je primarni alat za postizanje tačnosti Centralnog biračkog spiska omogućavanje javnosti da ostvari uvid u Centralni birački spisak i izvode iz njega, što je propisano i Izbornim zakonom BiH.

"Objavlјivanje podataka iz Centralnog biračkog spiska i stavlјanje sadržaja na uvid javnosti vrši se vodeći računa o principima zaštite ličnih podataka, a u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka".

Pročitajte i ovo: Koalicija 'Pod lupom' zabilježila 238 izbornih nepravilnosti u BiH

Tvrde da, iako je predmetnim rješenjem CIK BiH onemogućen u vršenju nadležnosti utvrđenih zakonom, a to je osiguravanje tačnosti, ažurnosti i ukupnog integriteta Centralnog biračkog spiska, CIK je dužan postupiti u skladu sa navedenim rješenjem i Izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje van BiH je uklonjen sa službene web stranice.

“Obavještavamo javnost da ćemo sa cilјem zaštite svojih zakonom utvrđenih nadležnosti, osiguranje tačnosti, ažurnosti i ukupnog intergriteta CBS-a, te sa cilјem sprječavanja svih zloupotreba u izbornom procesu, povodom ovog pitanja zatražiti sudsku zaštitu”, saopšteno je iz CIK-a.

Inače, do sada su registrovane brojne nepravilnosti, prije svega u prijavama za glasanje iz inostranstva kao i zbog činjenice da se određen broj preminulih osoba našao na biračkim spiskovima.

Pročitajte i ovo: Imena preminulih na biračkim spiskovima u BiH

Brojne međunarodne organizacije, misije i institucije su pozvale CIK BiH da osigura regularnost izbora, pozivajući i građane da prijave svaku uočenu nepravilnost.

CIK je 6. oktobra saopštio da su zaprimili više od 3.500 žalbi nakon što je objavljen Izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH.

Centralna izborna komisija BiH prvi put je na svojoj web stranici objavila Izvod registrovanih birača za glasanje izvan BiH.

Ranije su objavili da je za Lokalne izbore 2020. godine dostavljen mnogo veći broj prijava birača van BiH u odnosu na prethodne izborne cikluse, te da je uočen određeni broj prijava za koje imaju indicije o zloupotrebi u korištenju ovoga prava.

Pročitajte i ovo: Skoro tri miliona i tristo hiljada građana na biračkom spisku za lokalne izbore u BiH

Lokalni izbori u BiH će biti održani 15. novembra. Ukupno se u Centralnom biračkom spisku nalazi 3.283.194 birača.