Belorusija i Rusija najavile kontramere EU

Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin, arhivska fotografija

Belorusija i Rusija su 2. oktobra najavile sankcije kao odgovor na mere koje je EU uvela zvaničnicima Minska zbog represije nad opozicijom i falsifikovanja rezultata predsedničkih izbora.

"Belorusija od danas uvodi spisak sankcija kao odgovor (na sankcije EU)", navodi se u saopštenju beloruskog ministarstva spoljnih poslova koje precizira da neće objavljivati taj spisak mera, prenosi agencija Frans pres AFP).

Evropska unija je dogovorila sankcije za 40 beloruskih zvaničnika koje optužuje za mešanje u izbore i kršenje ljudskih prava u zemlji, rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Kremlj je ocenio da su sankcije EU "dokaz slabosti, a ne snage" Evropljana.

"Smatramo da je politika sankcija generalno loša", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ocenjujući "pozitivnim" što sam Lukašenko nije na udaru evropskih mera.

Pročitajte i ovo: Da li će Rusija prigrabiti belorusku industriju?

"Beloruski spisak uzvratnih sankcija, koje stupaju na snagu danas, će automatski upotrebiti Rusija", rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova i navela da je taj potez u skladu sa obavezama prema sporazumu o uniji izmedju Belorusije i Rusije.

Sankcije koje su na snazi od danas, obuhvataju zamrzavanje imovine beloruskih zvaničnika kojima je i zabranjen ulazak na teritoriju EU.

Portparol spoljnih poslova Belorusije rekao je novinarima da Belorusija opoziva svoje ambasadore iz Poljske i Litvanije i pozvao te dve zemlje da urade isto sa svojim ambasadorima u Belorusiji. Takođe je zatražio da smanje svoje diplomatsko osoblje u Minsku.

Dok Belorusi protestuju od izbora 9. avgusta, predsednik Rusije Vladimir Putin je nedavno obećao Minsku pomoć po pitanju bezbednosti i pozajmicu od 1,5 milijardi dolara, javlja AFP.

Vaš browser nepodržava HTML5

Desetine hiljada ljudi na protestu protiv Lukašenka