WHO: Broj preminulih od COVID-19 mogao bi dostići dva miliona prije široke upotrebe vakcine

Broj preminulih od COVID-19 mogao bi se udvostručiti na dva miliona prije široke i uspješne upotrebe vakcine, a broj bi mogao biti i veći bez zajedničkog djelovanja za suzbijanje pandemije, rekao je Mike Ryan, šef odjela Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za vanredne slučajeve.

“Ako to ne učinimo (ne poduzmemo usklađene aktivnosti) broj o kojem govorite (dva miliona) ne samo da je zamisliv, već je i nažalost vrlo vjerovatan”, rekao je Ryan.

Broj smrtnih slučajeva uslijed zaraze korona virusom devet mjeseci otkako se pojavio u Kini, približava se milionu.

Ryan je također rekao da ne treba kriviti mlade ljude za širenje zaraze uprkos rastućoj zabrinutosti da mladi ljudi podstiču širenje nakon ublažavanja mjera širom svijeta.

Pročitajte i ovo: SZO: Oktobar i novembar bit će teži za Evropu što se tiče epidemije COVID-a 19

Svjetska zdravstvena organizacija nastavlja da razgovara sa Kinom o njenom mogućem sudjelovanju u šemi finansiranja COVAX osmišljenom kako bi bila garantovana brza i ravnopravna raspodjela COVID-19 vakcine, sedam dana nakon što je rok prošao.

“Razgovaramo sa Kinom o ulozi koju bi oni mogli igrati u narednim koracima”, rekao je Bruce Aylward iz WHO-a.

Broj zaraženih kao i broj osoba smještenih u bolnice raste u Evropi, gdje vlasti treba da rade kako bi zaustavili širenje korona virusa uoči sezone gripe, rekao je Ryan.

“Evropa treba još mnogo da radi kako bi stabilizovali situaciju i doveli prenos virusa pod kontrolu”, rekao je Ryan. “U cijeloj toj regiji vidimo zabrinjavajući porast bolesti”.

Marija Van Kerkhove, tehička voditeljica u WHO, rekla je kako rani prijem u bolnice, te upotreba stereoida dekstametazona spašavaju živote. “Želimo izbjeći bilo kakve nacionalne blokade koje su se događale na početku”, prenosi Reuters.

Vaš browser nepodržava HTML5

Nove mere zbog rasta COVID-19 pacijenata u Evropi