Beograd Prajd pokrenuo peticiju za Zakon o istopolnim partnerstvima

Parada ponosa u Beogradu, septembar 2019.

Beograd prajd pokrenuo je na svom saju onlajn peticiju za usvajanje Zakona o registrovanim istopolnim partnerstvima u Srbiji, kako bi skrenuli pažnju na obavezu države da pravno reguliše ovo pitanje.

"Pripadnice i pripadnici LGBT+ zajednice nemaju jednaka prava kao ostale građanke i građani Srbije, jer ne mogu uživati prava, obaveze i zaštitu koji proizlaze iz zakonskog uređenja odnosa između partnera", navodi se na sajtu parada.rs.

Pročitajte i ovo: Ni blizu priznanja istopolnih zajednica u Srbiji

Kako se ističe, regulacija istopolnog partnerstva je obaveza Srbije od 2005. godine, kada je doneta presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Olijari i drugi protiv Italije, prema kojoj je svaka država članica Saveta Evrope dužna da pravno reguliše zajednicu života dve osobe istog pola.

U peticiji se ističe da je Nacrt zakona o registrovanim istopolnim zajednicama sastavljen još 2010. godine od strane više organizacija civilnog društva i predat nadležnim organima na razmatranje i usvajanje.

Pročitajte i ovo: Roditelji LBGT dece oglasima u medijima protiv homofobije

Nacrt, kako se navodi, "ne predviđa mogućnost da osobe istog pola stupe u brak, jer je brak između pripadnika istog pola zabranjen Ustavom".

"Ovim zakonom je predviđeno da registrovani partneri uživaju sva zakonom određena prava iz penzijskog, zdravstvenog i socijalnog osiguranja kao i partneri u bračnoj i/ili vanbračnoj zajednici", piše u peticiji.

Pročitajte i ovo: Napadi na LGBT zajednicu u Srbiji bez sudskog ishoda

"Procenjuje se da oko 10 odsto pripadnika svake države, pa tako i Srbije pripada LGBT+ zajednici. U borbi za jednakost, za uspeh nam je neophodna solidarnost i podrška što većeg broja građanki i građana", navodi se u peticiji.

Na pitanje da li se radi na usvajanju Zakona o registrovanim partnerstvima i Zakona o rodnom identitetu, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka saopštilo je 17. septembra za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će se "ova značajna pitanja sigurno naći na dnevnom redu nakon formiranja nove Vlade Republike Srbije".

Pročitajte i ovo: Beogradska Nedelja ponosa: 'Solidarni i u 4 zida'

Zbog pandemije korona virusa, 10. jubilarna Nedelja ponosa u Srbiji bila je održana od 14. do 20. septembra online, a centralni događaj – Parada ponosa, koja je bila planirana za 19. septembar, pomerena je za sledeću godinu.