Navaljnijevi saradnici: Tragovi novičoka pronađeni na flaši u hotelu

Flaše sa vodom u hotelu u kojem je boravio Navaljni prizane u Reutersovom videu

Saradnici ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog (Aleksei Navalny) saopštili su kako su na flaši vode u hotelskoj sobi u kojoj je boravio Navaljni pronađeni tragovi nervnog agensa kojim je otrovan.

Navaljnom je pozlilo u Rusiji na domaćem letu, 20. avgusta na putu iz sibirskog grada Tomsk za Moskvu. Avion je prisilno prizemljen, a Navaljni je odveden u bolnicu u Omsku, također u Sibiru. Dva dana kasnije prebačen je u bolnicu u Njemačku.

Navaljni je držan u medicinski izazvanoj komi više od sedam dana i liječen protuotrovom prije nego što su bolnički zvaničnici rekli da mu se stanje dovoljno poboljšalo da mogu da ga izvedu iz kome.

Pročitajte i ovo: Navaljni diše samostalno, vratit će se u Rusiju

Njemačka vlada saopštila je kasnije da su specijalističke laboratorije u Francuskoj i Švedskoj potvrdile da je ruski opozicioni lider otrovan nervnim agensom novičok iz sovjetskog vremena, prenio je AP.

Pročitajte i ovo: Berlin: Laboratorije u Francuskoj i Švedskoj potvrdile trovanje Navaljnog novičokom

Flaše su sačuvali članovi njegovog tima koji su se još uvijek nalazili u hotelu kada su saznali da se Navaljni osjeća loše. Flaše su odnijeli u Berlin, a haška organizacija za Zabranu hemijskog oružja navela je 17. septembra da pružaju tehničku pomoć Njemačkoj u istrazi trovanja Navaljnija.